Bez bzu? Ależ skąd!
FIOLET INNY NIŻ WSZYSTKIE KOLORY
Okazałe kwiatostany lilaka pospolitego mają długość
nawet do 30 cm. Taka wielkość sprawia, że ich
charakterystyczna barwa, której nazwa pochodzi wprost
od miana tego krzewu, jest doskonale uwypuklona. Ale
bez turecki przyjmuje nie tylko kolor liliowy, to także wiele
innych odcieni fioletu o bardzo różnym natężeniu tej
barwy. Jak zatrzymać na dłużej ten zmysłowy obraz?
Wystarczy sięgnąć po przedmioty codziennego użytku w typowych dla lilaka odcieniach. Detale zarówno w pastelowych wariantach, jak i tych mocniejszych
można zestawiać w wielu kompozycjach. Codzienny i całoroczny kontakt zapewni nam choćby zastawa
stołowa. Poranna kawa w fioletowej filiżance ożywi nas
i wprawi w dobry nastrój już od rana!
Zdj 1. Fiolet inny niż wszystkie kolory
KULINARNIE? WIZUALNIE? TAK!
Kwiaty lilaka wykorzystuje się przede wszystkim
jako cięte – doskonale sprawdzają się
w różnorodnych kompozycjach florystycznych.
W dobie zdrowej, ekologicznej kuchni warto
poznać kolejny atut bzu tureckiego – jego walory
kulinarne! Kwiaty tego krzewu są nie tylko jadalne,
ale mają także właściwości lecznicze, m.in. dobrze
wpływają na wygląd skóry i trawienie. Ich smak
jest nieco gorzkawy, dlatego w kuchni korzystajmy
z niewielkich ilości płatków. Może być to na przykład
wspaniała przyprawa, a przy tym efektowna
dekoracja ciast oraz wiosennych sałatek.
Zdj 2. Kulinarnie? Wizualnie? TAK!
ODPRĘŻAJĄCY ZAPACH
O tym, że aromaterapia ma korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie wiemy wszyscy. Bezkonkurencyjne są zapachy
wzięte wprost z natury. Mocny i niezwykle przyjemny aromat
lilaka pospolitego ma nadzwyczajne walory relaksacyjne. Możemy
też samodzielnie wykonać olejek. Kilka kropli pomoże złagodzić
skutki depresji i lęków. W sezonie korzystajmy z bzu w naturze lub
ustawiając wazony z ciętymi gałązkami.
Zdj 3. Odprężający zapach