Brykiet do kominka – alternatywa dla drewna kominkowego
fot.Fotolia
Brykiet kominkowy cieszy się coraz
większą popularnością, dościgając pod tym względem tradycyjny opał kominkowy,
jakim jest drewno. Tym, co przemawia m.in. na jego korzyść jest powszechna
dostępność, brak konieczności sezonowania i dodatkowej obróbki. Produkt ten
jest też wygodny i prosty w użyciu. Z czego powstaje
brykiet do kominka?Do
produkcji brykietu kominkowego używa się rozdrobnionych odpadów, takich jak trociny, wióry czy zrębki z drzew liściastych – nie zawiera on domieszek płyt
wiórowych, MDF, drewna iglastego ani też żadnych szkodliwych substancji, jest
więc bezpieczny dla naszego zdrowia, jak i kominka. Brykiet kominkowy charakteryzuje się też stabilną gęstością i wilgotnością, która zwykle nie przekracza 10% oraz wysoką wartością opałową.
Dzięki temu jego spalanie jest bardzo efektywne i oszczędne – aby uzyskać
podobny efekt cieplny ze spalania drewna potrzeba go nawet czterokrotnie
więcej. Brykiet drzewny długo się
żarzy, a jego spalanie jest niemal całkowite - ilość popiołu, jaki powstaje w tym czasie stanowi około 0,6% masy brykietu. Jego stosowania pozwala też
ograniczyć ilość sadzy w przewodzie kominowym. Brykiet do kominka sprzedawany jest zazwyczaj w paczkach. Jest
łatwy w przechowywaniu i transporcie dzięki stosunkowo niedużemu ciężarowi.
Dobrej jakości materiał opałowy powinien mieć regularny kształt, można go też
rozpoznać m.in. po tym, że nie będzie się on kruszył, nie powinien się on
również rozkruszyć po upadku na podłogę, ani rozpadać w czasie spalania. Jak palić brykietem
kominkowym?Do
palenia w kominku warto sięgać po brykiet pakowany w niewielkich, poręcznych
paczkach. Paląc w kominku brykietem drzewnym trzeba wiedzieć, że
powinien się on w głównej mierze żarzyć, niż palić. Jeśli więc w palenisku
pojawią się wysokie płomienie, należy je zredukować, zmniejszając dostęp powietrza
do komory spalania. Brykiet kominkowy
powinien być ułożony ściśle obok siebie tak, aby kostki przylegały do siebie
możliwie największą powierzchnią. Brykiet kominkowy powinien być
przechowywany w suchym pomieszczeniu. W ten sposób może być magazynowany nawet
przez dłuższy czas. Jeśli nie mamy innej możliwość brykiet drzewny można też magazynować na świeżym powietrzu, ważne
jednak aby został odpowiednio zabezpieczony przed wilgocią oraz warunkami
atmosferycznymi. Opakowania brykietu powinny być szczelne, dobrze też, jeśli
zostaną umieszczone pod wiatą. Objętość jednej tony brykietu nieznacznie
przekracza 1 m³.