Co warto wiedzieć o kiszeniu?
Kiszono głównie kapustę, którą spożywano w dużych ilościach
ze względu na długi jej termin przydatności po przetworzeniu, a także dużą
ilość witamin i wartości odżywczych. Dziś — jemy kiszonki głównie dla zdrowia —
jako smaczny dodatek do obiadów, zup i kanapek. Na czym polega kiszenie,
dlaczego warto wzbogacić swoją dietę o przetworzone w ten sposób produkty i co
tak naprawdę warto kisić? O tym dowiecie się właśnie w tym artykule!
Na czym polega kiszenie?Kiszenie to proces biologiczny, który opiera się na
fermentacji mlekowej, za którą odpowiedzialne są bakterie: Leuconostoc,
Lactobacillus plantarum oraz Pediococcus. W wyniku tego procesu zawarte w komórkach
roślinnych cukry rozkładają się do kwasu mlekowego. Ten z kolei hamuje
niepożądane procesy, za które odpowiedzialne są bakterie gnilne, pleśnie i drożdże. W efekcie otrzymujemy kiszonkę, która się nie psuje. Przestrzegając
więc wszystkich zasad kiszenia, nie powinniśmy się obawiać, że ogórki lub
kapusta zapleśnieją lub się zepsują. Oczywiście w przypadku zauważenia pleśni
lub niechcianego zapachu — należy być czujnym i takich produktów lepiej unikać.
Czy kiszonki są zdrowe?Tak! Niepowtarzalny smak i aromat to nie jedyne korzyści
płynące ze spożywania kiszonek. Są one bowiem bogate w witaminy B, C oraz E i naturalne przeciwutleniacze. Bakterie mlekowe z kolei są naturalnymi
probiotykami wspomagającymi naszą mikroflorę jelitową. Przyśpieszają również
przemianę materii, zapobiegają infekcjom i wspomagają cały układ odpornościowy.
Czym kwaszenie różni się od kiszenia?Choć czasami słyszy się opinie, że kiszenie i kwaszenie to dwie zupełnie odmienne metody obróbki warzyw tak naprawdę kiszona i kwaszona
kapusta powinna być produktem wytworzonym w ten sam sposób. To nieprawda, że
jedynie kwaszenie jest procesem sztucznie przyśpieszanym np. przez dodawanie do
warzyw octu. Takie praktyki dotyczyć mogą także kiszenia. Dodatek octu musi być
jednak wskazany w składzie produktu — sięgając po produkty dostępne na
sklepowych półkach, zawsze czytajcie więc składy. Najlepiej, jednak jeśli
domowe kiszonki przygotujecie we własnych domach sami! To bardzo proste!
Jak kisić i co kisić?Kisić możemy niemal wszystko! Prócz klasyków, czyli ogórków i kapusty, można również kisić marchew, kalafior, buraki, rzodkiewkę, paprykę,
cukinię i bakłażana. Do kiszenia nadają się także owoce m.in. cytryny, jabłka,
śliwki, winogrona i oliwki, a nawet gruszki! Kisić można również soki i ziarna
np. soi! W czym kisić? Polecamy przede wszystkim pojemniki i słoje, które
zostały do tego celu stworzone. Posiadają one odpowiednie atesty do kontaktu z kwasami i zostały wykonane z materiału, który nie uwolni do kiszonek
niebezpiecznych substancji. Tradycyjnie kiszono w kamionkach i ceramicznych
pojemnikach. To nadal dobry wybór, my zachęcamy jednak również do wyboru
szklanych słojów i słojów PET oraz beczek plastikowych. Te dwa ostatnie typy pojemników cechuje przede wszystkim brak obaw o ich stłuczenie. Pojemniki PET są niezwykle lekkie, nie pękają, wykonane są z bezpiecznego tworzywa i idealnie
sprawdzą się do tworzenia kiszonek, a także fermentacji win czy nalewek!
Zastąpienie szkła nietłukącymi się pojemnikami staje się coraz bardziej popularne.
Jedyne, o czym musimy pamiętać przy wyborze tego typu pojemników to sprawdzenie, czy naczynia te są atestowane! Dzięki temu będziemy mieć pewność,
że proces kiszenia przebiegnie w bezpiecznych dla naszego zdrowia warunkach!
Nie wiele osób wie również, że kiszenie z rurką fermentacyjną to również
ciekawy sposób na uzyskanie kiszonych warzyw i owoców. Obecna w rurce
fermentacyjnej woda zabezpiecza kiszonkę przed dostępem tlenu, a sama rurka
umożliwia swobodne usuwanie gazów powstających w trakcie procesu!
Akcesoria niezbędne do kiszenia?Pojemniki do kiszenia to podstawa. Mamy jednak jeszcze kilka
produktów i akcesoriów, które ułatwią przygotowywanie kiszonych zapasów w domowym zaciszu. Jednym z nich jest docisk do przetworów, który pozwala
utrzymać produkty pod powierzchnią zalewy, a co za tym idzie zminimalizować
ryzyko ich zepsucia. Do stworzenia kiszonki niezbędne jest przygotowanie
solanki — warto więc uzbroić się w solomierz będący areometrem pozwalającym na
pomiar stężenia soli w wodzie. Inne akcesoria przydatne w procesie kiszenia to szatkownice i ubijaki. Do kiszenia dużych ilości kapusty lub ogórków w beczkach z pewnością przydadzą się również specjalne foliowe worki. Jesteśmy pewni, że z takimi fachowymi gadżetami i akcesoriami, każdy — nawet najmniej wybitny domowy
kucharz będzie w stanie przygotować wartościowe kiszonki na całą zimę!