Czy panele z korka są dobrym pomysłem na kuchenną posadzkę ?
fot.Fotolia
Do kuchni należy wybrać panele korkowe, pokryte warstwą z przezroczystego PCW. Korek to materiał trwały, miękki i elastyczny, a więc ryzyko zbicia kuchennych naczyń, które spadną nam na podłogę jest minimalne. Na podłodze korkowej stoi się wygodnie - osoba przygotowująca posiłki w kuchni, nie będzie narażona na bóle nóg, czy kręgosłupa, wywoływane długim staniem.
Odporne panele korkoweTypowa dla posadzki kuchennej z korka jest również duża odporność na wgniecenia, a więc przestawiając kuchenne meble, możemy liczyć, że posadzka nie odkształci się. Korek to również materiał niepochłaniający wody, co w kuchni, narażonej na wilgoć, czy zachlapania, ma również niebagatelne znaczenie. Korek jest także odporny na działanie grzybów i pleśni. Korkowa podłoga w kuchni jest również bardzo ciepła, można więc po niej chodzić bez kapci. Skutecznie chroni przed hałasem, a więc spadające na nią rzeczy nie wywołują huku. Wykonaną z korka posadzkę kuchenną można również łatwo utrzymać w czystości, gdyż powierzchnia paneli korkowych ma powłokę winylową. Posadzka z korka pali się tylko w intensywnym ogniu, a więc w codziennym użytkowaniu jest również bezpieczna.