Czysta kuchnia – jak ją urządzić, żeby zawsze było w niej czysto?
fot.Kuchinox
Brud i resztki pożywienia to doskonałe warunki dla rozwoju bakterii.
Regularne sprzątanie
kuchni, a w szczególności jej roboczej strefy to konieczność. Aby kuchnia
była łatwa do utrzymania w czystości warto wyposażyć ją w sprzyjające temu sprzęty i materiały.Czysty
zlewozmywakO
tym, czy zlewozmywak będzie łatwy do utrzymania w czystości
decyduje w dużej mierze materiał, z jakiego jest wykonany. Cieszące
się największą popularnością zlewozmywaki stalowe nie zawsze
lśnią
czystością.
Aby na takim zlewie nie było widać nieestetycznych zacieków, a czyszczenie go szło sprawnie, warto wybrać model z wykończeniem
typu mikrodekor (nazywanym też mikroteksturą). Dzięki bardzo
delikatnej, nie rzucającej się w oczy fakturze zlew z takim
wykończeniem prezentuje się niemal tak atrakcyjnie jest modele z wykończeniem gładkim, jednak jest od nich o wiele łatwiejszy w czyszczeniu. Dobrym rozwiązaniem do czystej
kuchni są również zlewozmywaki granitowe z dodatkiem jonów srebra. Ich
zastosowanie sprawia, że na powierzchni zlewozmywaka nie gromadzą
się bakterie.
Lśniący
blatRównież
blat kuchenny jest miejscem, który w kuchni
często się brudzi. Aby jego czyszczenie nie sprawiało kłopotu
warto zdecydować się na blat o jednolitej powierzchni. Zamiast
blatu wykańczanego płytkami ze spoinami, w których gromadzi się
brud, lepiej wybrać blat z granitu lub kompozytu – materiały te nie tylko łatwo się czyści, są też odporne na plamienie. Dużą
sterylnością odznaczają się blaty stalowe. Te jednak sprawdzą
się raczej w bardziej nowoczesnych kuchniach.AGD
na rzecz czystościRównież
kuchenne sprzęty mogą ułatwić utrzymanie czystości w kuchni.
Jednym z nich jest okap kuchenny, który usuwa z kuchni nadmiar pary
wodnej, sprzyjającej rozwojowi pleśni i osadzaniu się na meblach
kuchennych drobinek tłuszczu. Nie warto więc z niego rezygnować.
Wybierając odpowiedni okap upewnij się, że jego moc jest
odpowiednio dobrana do wielkości kuchni.
Zmorą
wielu gospodyń domowych są trudne do usunięcia zabrudzenia w piekarniku. Rozwiązaniem w tej sytuacji jest zakup nowoczesnego
urządzenia, wyposażonego w program czyszczący – pyrolizę. Po
jego uruchomieniu piekarnik rozgrzewa się do temperatury około
500°C, w której tłuszcz i inne zanieczyszczenia zamieniają się w popiół. Jedyne zadanie, jakie pozostaje do wykonania po zakończeniu
pyrolizy, to usunięcie powstałego pyłu szmatką lub papierowym
ręcznikiem.