Czyszczenie kominka
By
podczas zimowych czy jesiennych dni w pełni relaksować się ciepłem, które daje kominek, trzeba o niego
odpowiednio zatroszczyć. Konieczne są nie tylko okresowe przeglądy, ale
też należy zadbać o czystość wkładu lub kasety oraz szyb
kominka – trudno cieszyć się widokiem płomieni ognia, gdy szyba
jest brudna. Zwróćmy też uwagę na stosowanie odpowiednich
preparatów do konserwacji kominka. Czysty kominek w połączeniu z czystym kominem minimalizują ryzyko uszkodzenia komina oraz pożaru.
Czyszczenie kominka nie jest trudne i czasochłonne - wystarczy pracę tę wykonywać systematycznie
Czysty
wkład i kaseta
Usuwając
popiół z kominka w trakcie sezonu grzewczego, pamiętajmy, by nie
wyjmować go do końca. Resztki popiołu należy zawsze zostawić.
Tworzy on bowiem warstwę izolującą dno wkładu oraz podłogę pod
nim przed wysoką temperaturą ognia. Poza tym gdy na dnie wkładu
lub kasety pozostawimy nieco niedopalonych drew, łatwiej będzie nam
rozpalić ogień. Ze względów bezpieczeństwa do usuwania popiołu
używajmy zamkniętego metalowego popielnika, bowiem resztki
niedopalonego drewna pozostają bardzo długo rozżarzone – łatwo
więc o zaprószenie ognia. Wystygły popiół można wykorzystać
jako nawóz do wzmacniania roślin.
Starannie
oczyszczamy wkład lub kasetę kominka, gdy nie będziemy z niego
korzystać przez dłuższy czas, na przykład od późnej wiosny do
jesieni. Wówczas należy usunąć resztki popiołu. W tym celu
najlepiej posłużyć się specjalną przystawką do odkurzacza,
którą szybko i sprawnie usuniemy zanieczyszczenia bez ryzyka
uszkodzenia sprzętu. Warto też sprawdzić, czy na wewnętrznych
ściankach wkładu czy kasety nie osiadły niedopalone resztki –
należy je usunąć skrobakiem. Do usunięcia
trwałych zabrudzeń możemy wykorzystać również specjalne płyny do
czyszczenia kominka, najlepiej tych polecanych przez producenta. Po
nałożeniu preparatu zazwyczaj należy odczekać chwilę, aby
zanieczyszczenia się rozpuściły (środek najczęściej zaczyna się
wtedy pienić) – usuniemy je wtedy z łatwością szmatką. Nie wolno stosować preparatów zawierających sodę kaustyczną, gdyż
mogą okazać się zbyt agresywne.
Czysta
szyba
Kolejnym
krokiem jest wyczyszczenie szyb kominka z sadzy i substancji
smolistych. Można to zrobić, przecierając ich powierzchnię
ściereczką zamoczoną w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Rozwiązanie to nie zawsze jednak się sprawdzi. W przypadku trudnych
do usunięcia, utrwalonych w wysokiej temperaturze zabrudzeń lepiej
sięgnąć po preparaty przeznaczone do czyszczenia szyb paleniska –
spraye, żele oraz specjalne chusteczki. Znacznie łatwiej utrzymać w czystości szyby wkładów, które są wyposażone w system
czyszczenia szyby. W wysokiej temperaturze system czyszczenia szyby
sprawia, że cząsteczki sadzy osadzone na szybie wypalają się.
Jeśli zostaną jakieś resztki, można je usunąć zwilżając
kawałek gazety lub ręcznika papierowego wodą i zanurzyć ostrożnie w popiele. Następnie czystym ręcznikiem papierowym wycieramy szybę
do czysta. To tania, a także przyjazna środowisku metoda
czyszczenia szyb kominkowych.
Szybę w kominku można czyścić wodą z dodatkiem płynu do mycia, przydadzą się też specjalne środki do czyszczenia szyb kominkowych
Przegląd
techniczny
Po
upływie sezonu grzewczego, kiedy to dokładnie czyścimy wkład
kominkowy, warto mu się uważnie przyjrzeć. Należy zwrócić
szczególną uwagę na to, czy w trakcie eksploatacji kominka nie
doszło do uszkodzenia którejś z uszczelek drzwiczek kominkowych.
Jeśli tak, trzeba będzie ją wymienić na nową – pamiętajmy,
aby podczas montażu nie naprężać ich zbyt mocno, ponieważ stracą
elastyczność i nie będą spełniały swojego zadania. To samo dotyczy uszkodzonej lub pękniętej szyby kominkowej. Ruchome
elementy wkładu (manetki szybra, zamknięcia drzwi, mechanizm ich
podnoszenia) powinniśmy nasmarować, najlepiej specjalistycznym
smarem żaroodpornym, np. grafitowy. Elementy metalowe czyścimy preparatami do polerowania metali.
Odpowiedni
opał – mniej zanieczyszczeń W kominku powinniśmy palić tylko drewnem kominkowym. Inne materiały,
które nie są do tego przeznaczone są niebezpieczne dla naszego życia z uwagi na wydzielające się podczas spalania szkodliwe substancje.
Ponadto zmniejszają sprawność komina – na ściankach osadzają
się niekorzystne substancje. Najlepsze drewno do komina pochodzi z drzew liściastych, z uwagi na niską żywiczność, sezonowane przez
2 lata. Sezonowane drewno traci swoją naturalną wilgotność, a wówczas jest skutecznym opałem, ponieważ ma wyższą temperaturę
spalania i nie dymi tak bardzo. Dobre drewno ma wilgotność
maksymalnie 20%. Taki opał spala się wolniej, daje więcej ciepła i mniej osadów.zdjęcia: AdobeStock