Drewno w kuchni – jakie gatunki drewna sprawdzą się w kuchni?
Drewno to materiał dla osób ceniących trwałość. Wiek wykonanych z niego posadzek można liczyć w dziesiątkach, a niekiedy nawet setkach lat. Wszystkie elementy z litego drewna – nawet o najmniejszej grubości zniosą znacznie więcej szlifowań niż elementy warstwowe, np. drewniane panele. Jednak drewniana podłoga w kuchni, którą mogą cieszyć się następne pokolenia ma swoją cenę – kosztowne jest zarówno samo drewno do kuchni, jak i jego ułożenie oraz zabezpieczenie drewna.
Drewno
do kuchni – jakie wybrać?Lite
drewno jest materiałem wymagającym. Wybierając drewno na posadzkę
do kuchni, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim gatunek
drewna, co przesądza zarówno o kolorze posadzki, jak i rysunku
słojów. Natomiast konsekwencją decyzji dotyczącej wielkości
elementów jest sposób ich ułożenia. I wreszcie rodzaj wybranego
materiału posadzkowego przesądza o tym, jaki klej i sposób
zabezpieczenia drewna należy zastosować. Do kuchni warto użyć
twarde drewno, które jest odporne na ścieranie i uszkodzenia
mechaniczne. Jeszcze do niedawna panowała moda na gatunki
egzotyczne, które w większości są twardsze niż krajowe. Dobre
drewno do kuchni to m.in. doussie, merbau, ipe – są pod względem twardości lepsze od
dębu. Podobną stabilność co dąb ma np. jatoba, porównywalną
twardość – tek i iroko. Drewno użyte na posadzkę w kuchni,
powinno być również odporne na wilgoć, a więc takie o małym
skurczu, bogate w naturalne oleje, które nie odbarwiają się pod
wpływem wody i stanowią dobrą ochronę przed wilgocią, np. tek i iroko. Jednak dzisiaj moda na drewno egzotyczne nieco przygasła,
obserwujemy wielki powrót posadzek wykonanych z rodzimego drewna. Do
kuchni powinniśmy wybierać gatunki, które mają odpowiednie
certyfikaty ścieralności i odporności na różne czynniki
– warunki te spełnia dąb i buk. Po odpowiednim zabezpieczeniu
sprawdzi się również jesion i klon. Szczególnie polecane do
kuchni, przede wszystkim dzięki wysokiej
twardości (36 MPa), gęstości i stabilności drewna jest drewno
dębowe, zarówno lite stosowane w formie desek i parkietu, jak i w formie posadzek warstwowych.
Jakie
posadzki drewniane do kuchni – aktualne trendyPosadzki
drewniane stosowane
we współczesnych kuchniach podążają za współczesnymi
trendami. Najbardziej
popularnym gatunkiem drewna wpisującym się zarówno w styl
nowoczesny, jak i rustykalny czy loftowy jest dąb, ale w wersji
postarzanej o ciepłym, beżowym odcieniu lub barwiony na różne
odcienie szarości, ciemnego brązu, grafitu, antracytu lub czerni.
Do kuchni wybierane są mocno
postarzane dębowe deski pokryte naturalnym olejem. Zarówno w elementach z litego drewna, jak i deskach warstwowych struktura
drewna podkreślona jest dzięki szczotkowaniu. Zwolenników mają
posadzki postarzane dzięki między innymi ręcznie wykonanym drobnym
uszkodzeniom mechanicznym – rysom, wgnieceniom czy otworom
przypominającym ślady kornika. Niezależnie od stylu w ostatnim czasie większym
zainteresowaniem cieszą się szersze i dłuższe deski, głównie dębowe. Dzięki
mniejszej ilości linii łączących poszczególne deski, na
większych powierzchniach deski te pozwalają świetnie uwidocznić
strukturę drewnianej podłogi. Deski podłogowe w kuchniach układa
się już nie tylko prostopadle do punktu padania światła
zewnętrznego (okna, duże przeszklenia balkonowe),
ale
również w układzie diagonalnym, które pomaga w optycznym poszerzeniu
powierzchni. Parkiety,
również w kuchniach najczęściej
układa się we wzór jodełki.
Drewno w kuchni – pielęgnacja i zabezpieczenieBy
drewniana podłoga w kuchni nie niszczała
pod wpływem wilgoci, warto ją polakierować lakierem poliuretanowym
jedno- lub dwuskładnikowym wodnym albo rozpuszczalnikowym,
uretanowo-alkidowym, uretanowym bądź alkidowym. Te rodzaje
lakierów są nie tylko odporne na ścieranie i uszkodzenia
mechaniczne, ale także elastyczne. Dzięki temu, dobrze znoszą
pracę drewna, nie pękając na łączeniach deszczułek. Zniszczone
podłogi lakierowane trzeba wycyklinować i ponownie pokryć
lakierem, najlepiej tym samym, jaki zastosowano poprzednio.
Drewno w kuchni warto
zaolejować. Olej nasyca pory drewna, utwardza je, sprawiając, że
woda i para wodna nie wnikają w głąb materiału. Drewno
zaolejowane myje się wodą z dodatkiem płynnego mydła z oleju
roślinnego i dodatkowo, zabezpiecza pastą pielęgnacyjną. Gdy brud
wniknie głęboko, nakładamy na plamę zmywacz, a potem pokrywamy
podłogę olejem. Codzienna pielęgnacja podłogi drewnianej polega
na zamiataniu lub odkurzaniu i myciu. W miejscach częściej
używanych należy sprzątać piach i błoto, które powodują
zarysowania.zdjęcia: fotolia.com