Garnki i naczynia do oszczędnej kuchni
Dobre
wyposażenie
kuchni w
wysokiej jakości akcesoria służące do przygotowywania potraw
wymaga dużych nakładów finansowych, jednak warto je ponieść,
szczególnie jeśli gotujemy dużo i często. Zakupione przez nas
garnki
oraz podstawowe AGD i akcesoria do gotowania powinniśmy dobrać do
naszego stylu życia i preferencji kulinarnych
– dla jednych najważniejszy może być szybkowar, dla innych formy
do pieczenia, a dla jeszcze innych czajnik. Zawsze
warto wziąć pod uwagę aspekty zdrowotne, a w czasach, gdy koszty
energii elektrycznej stale rosną także finansowe. Energooszczędne
gotowanie to bowiem wymierne korzyści ekonomiczne – zarówno dla
nas, jak i środowiska, co także nie jest bez znaczenia.
Energię elektryczną możemy oszczędzać, stosując odpowiednie naczynia i garnki
Szybkowar, czyli szybkie i zdrowe gotowanieEnergooszczędne
gotowanie oznacza często szybkie przyrządzanie potraw. Z pewnością
służy mu szybkowar. Skraca czas przyrządzania długo gotujących
się potraw. Dzięki podciśnieniu w naczyniu szybko wytwarza się
wysoka temperatura, co przyspiesza gotowanie. W pokrywie znajduje się
mały zaworek bezpieczeństwa, który powoli wypuszcza nadmiar pary,
dzięki temu wysokie ciśnienie nie rozerwało garnka. Dzięki
skróceniu czasu obróbki cieplnej produkty tracą mniej wartości
odżywczych i witamin niż te gotowane tradycyjnie. Pozostaje w nich
esencja smaku i zapachu. Szybkowar
pozwoli zaoszczędzić 40% energii i 70% czasu, np.
przyrządzenie w tego typu naczyniu kurczaka zajmuje około 15-20
minut, a ugotowanie ziemniaków około 5-6 minut.Energooszczędne
gotowanie na
parzeRównie
wysokie walory smakowe mają potrawy przygotowywane w garnkach do
gotowania na parze oraz w parowarze. Parowar to bardzo wygodne
naczynie elektryczne, na którym ugotujemy cały obiad. Zawiera kilka
poziomów. Niektóre parowary umożliwiają
podtrzymanie temperatury dania do czasu podania obiadu oraz
programator, dzięki któremu ustawiamy czas włączenia się
urządzenia. Garnek z wkładką pozwoli na przygotowanie dania na parze. Metalowa wkładka z regulowaną średnicą dopasuje się do każdego garnka.
Wieloczęściowe garnki składają się z reguły z garnka
właściwego, perforowanej wkładki i przykrywki. Większa liczba
wkładek umożliwi nam przygotowanie
wielodaniowego obiadu w jednym garnku
– co znacznie przyczyni się do oszczędności prądu lub gazu.Inwestycja w garnkiEnergooszczędne
gotowanie może się także odbywać dzięki odpowiednim garnkom.
Warto kupić garnki z dnem
ze stali nierdzewnej – dłużej trzymają ciepło i nie trzeba
potrawy często podgrzewać.
Zwróćmy uwagę na grubość dna – bardzo
dobre są garnki z dnem trójwarstwowym.
Garnki ze
stali nierdzewnej można stosować zarówno na tradycyjnej płycie
gazowej, jak i nowoczesnej indukcyjnej. Niezależnie od kuchenki
wybierajmy garnki z płaskim
dnem – gdy przylega ono
dobrze do płyty kuchennej, potrawa szybciej się gotuje. Jeśli
zależy nam, by potrawa na długo zatrzymała ciepło, wybierzmy
garnek wykonany z żeliwa.
Przy zakupie garnków i patelni zwróćmy uwagę, czy ich dno jest gładkie i czy materiał, z którego zostały wykonane dobrze przewodzi ciepło
Energooszczędne
gotowanie wodyWarto
zdecydować się na czajnik elektryczny z
teflonowym dnem, ponieważ pozwala zagotować mniejszą ilość wody niż ten z grzałką.
Teflonowa płyta zapobiega osadzaniu się kamienia, którego obecność
sprawia, że gotowanie wody się wydłuża. Warto też sprawdzić, jak izolowany jest element, w którym gotuje się woda – dobrze
zaizolowany
skraca czas gotowania oraz zmniejsza zużycie energii. Wybierając
czajnik, warto też zwrócić uwagę na jego moc. Im jest większa,
tym będzie większe zużycie prądu, ale też woda szybciej się
zagotuje. Optymalny będzie czajnik o mocy około 2000 W. Na
efektywność czajnika wpływa także materiał, z jakiego został on wykonany, np. w plastikowym czy szklanym woda
stygnie szybko,
stalowe mają zazwyczaj bardzo dobrą termoizolację, co korzystnie
wpływa na czas gotowania oraz opóźnia stygnięcie wody.Naczynia
ceramiczne do wielu zadańDużym
powodzeniem cieszą się także naczynia z powłoką ceramiczną. To nie tylko dobry sposób na energooszczędne gotowanie, ale również
na oszczędzanie miejsca – są to bowiem naczynia
wielofunkcyjne.
Można je stosować nie
tylko do gotowania, ale również do pieczenia. Można w nich również
przechowywać potrawy w lodówce. Przy ich użyciu przygotowujemy
potrawy, np. smażymy z minimalną ilością tłuszczu. Ich zaletą
jest również doskonałe przewodzenie ciepła, dlatego nagrzewają
się bardzo szybko i do przyrządzania w nich potraw zużywamy mniej
energii. Pamiętajmy, że naczyń ceramicznych ręcznie zdobionych nie można ich myć w zmywarce.Przyjazny
silikonSilikonowe
formy do pieczenia ciast
szturmem zdobywają nasze domy. To nie powinno dziwić – czas
przygotowania potraw w naczyniach silikonowych jest o około 20%
krótszy niż w tradycyjnych formach. Są idealne do przechowywania, gdyż zajmują
bardzo mało miejsca –
można je np. zwinąć. Pieczone w nich potrawy mają bardzo wysokie
walory smakowe oraz równomiernie rosną, a także nie przywierają
do formy. Nie ma więc problemu z ich myciem, które nie jest
czasochłonne. zdjęcia: AdobeStock