Jak nakłada się zaprawę podczas murowania ścian z betonu komórkowego
Murowanie to najpopularniejszy sposób budowania domów w Polsce – w ten
sposób powstaje 90% budynków mieszkalnych. Wpływa na to ma przede
wszystkim dostęp do technologii, łatwość zakupu materiałów
budowlanych oraz panująca w naszym kraju tradycja. Murowanie daje
także duże możliwości wykonania części prac samodzielnie.
Dlatego tak istotnie jest prawidłowe wymurowanie ścian, a co się z tym wiąże odpowiednie ułożenie zaprawy. Fachowe podejście do
tych prac pozwoli uniknąć dodatkowych kosztów i straty czasu
podczas wykonywania prac wykończeniowych.
Murowanie na zaprawę cienkowarstwową (fot. H+H)
Budowanie
ścian na cienką spoinę
Zaprawa
cienkowarstwowa (inaczej klejowa) to mieszanina cementu, kruszyw oraz
odpowiednio dobranych dodatków poprawiających parametry robocze.
Można ją stosować wyłącznie w przypadku
materiałów budowlanych, które charakteryzują się dużą
dokładnością – właśnie betonem komórkowym. Przy
przygotowaniu mieszanki należy trzymać się zaleceń producenta
zaprawy. Najczęściej zaprawę trzeba wsypać do wody, w proporcji 1
worek (25 kg) na ok. 6 litrów wody i wymieszać mechanicznie do
uzyskania jednorodnej konsystencji, następnie powinno się
pozostawić ją na 5 minut i ponownie wymieszać. Zaprawę
cienkowarstwową nanosi się na bloczki murowe pozbawione kurzu i innych zabrudzeń zmniejszających przyczepność, dobrze jest też
przeszlifować górną powierzchnię bloczków. Zaprawę nanosimy za
pomocą profesjonalnego dozownika do zapraw (o szerokości
dostosowanej do szerokości bloczka) lub kielni zębatej
do cienkich spoin – zaleca się używanie czystych, nierdzewnych
narzędzi. Nakładanie zaprawy za pomocą grzebieni do glazury nie
jest prawidłowe, bo grubość zaprawy jest zależna od kąta
nachylenia grzebienia, przez to jej zużycie wzrasta. Grubość
nałożonej spoiny powinna wynosić 1-3 mm. Urobiona zaprawa
zachowuje przydatność do użycia maksymalnie przez 3 godziny.
Pamiętajmy, aby nie rozkładać zaprawy na
odległości dłuższej niż ok. 3 m, ponieważ moglibyśmy nie
zdążyć ułożyć na niej wszystkich bloczków przed jej
wyschnięciem.
Gdy
bloczki z betonu komórkowego mają wyprofilowane na pióra i wpusty
powierzchnie boczne, wykonuje się jedynie spoiny poziome. Zaprawę
nakłada się wyłącznie w miejscach, w których nie ma połączenia
na pióra i wpusty, czyli np. narożach lub przy łączeniu
przeciętych bloczków. Gdy bloczki nie mają wyprofilowanych
„zamków”, zaprawę nanosi się również na ich pionowe
płaszczyzny.
Po
nałożeniu bloczków ich położenie można korygować w ciągu 7
minut, a czynność przyklejania wykonać w czasie nie dłuższym niż
10 minut od rozprowadzenia zaprawy cienkowarstwowej. Jeśli zaprawa
zgęstnieje podczas prac murarskich, należy ją ponownie intensywnie
wymieszać nie dolewając wody. Przedozowanie wody pogorszy wszystkie
cechy zaprawy, m.in. wytrzymałość na odrywanie i czas wiązania. Temperatura
wykonywania prac i dojrzewania spoiny powinna wynosić od +5 do
+25oC. Podczas murowania należy przestrzegać norm i zaleceń producentów betonu komórkowego.
Uwaga!
Do ułożenia pierwszej warstwy bloczków komórkowych w ścianie
należy użyć zaprawy cementowej. Pozwala ona zniwelować
nierówności górnej powierzchni ścian fundamentowych. Temu
fragmentowi należy poświecić sporo uwagi, ponieważ późniejsze
wykonanie korekt z cienkiej zaprawy jest już praktycznie niemożliwe.
Murowanie na tradycyjną zaprawę (fot. AdobeStock)
Budowanie
na zaprawę cementową
Dzięki
prostej recepturze zaprawę tradycyjną można przygotować z poszczególnych składników bezpośrednio na budowie. Jest to ważne,
ponieważ podczas murowania zużywa się jej duże ilości, a przygotowanie zaprawy na miejscu jest tańsze niż kupowanie gotowej
mieszanki w workach. Aby przygotować zaprawę, w odpowiednich proporcjach miesza się ze sobą piasek, cement, wapno
hydratyzowane oraz wodę – należy zadbać o staranne rozrobienie,
niezbędna jest betoniarka. Jej jakość w dużym stopniu będzie
zależeć od precyzyjnego odmierzenie poszczególnych składników.
Tradycyjną zaprawę murarską możemy kupić także w workach – ma
postać gotowej mieszanki, którą wystarczy rozrobić z wodą –
informacja o proporcjach mieszanki i wody umieszczona jest na
opakowaniu. Przygotowanie zaprawy z gotowej mieszanki zajmuje mniej czasu niż zaprawy rozrabianej na
budowie z poszczególnych produktów. Mniejsze jest też ryzyko
popełnienia błędu przy jej rozrabianiu, gdyż nie wymaga
precyzyjnego dozowania kilku składników – potrzebna jest jedynie
odpowiednia ilość wody. Zaprawę nakłada się tradycyjną
kielnią warstwą od 0,5 do 3 cm na całej szerokości bloczka i układa kolejny element poziomując go poprzez opukiwanie młotkiem.
Mieszanka powinna być zużyta jak najszybciej – maksymalnie w ciągu 2 godzin przy normalnych warunkach temperaturowych. Jednak
jeśli temperatura przekracza 25oC, zaprawa powinna być
zużyta praktycznie zaraz po zarobieniu. Budowanie
ścian na zaprawie tradycyjnej wymaga umiejętności murarskich i pochłania dość dużo czasu. Niełatwe jest bowiem wykonywanie
spoin poziomych i pionowych o takiej samej grubości, zgodnej z wytycznymi. Murowanie na grubej warstwie zaprawy jest również
trudniejsze z uwagi na jej wolniejsze wiązanie.
Zaprawy
– ja uniknąć błędów
Zaprawę
należy wyrabiać według receptury podanej na worku – musi mieć
konsystencję gęstej śmietany. Nieodpowiednia rozcieńczenie
zaprawy spowoduje, że będzie ona za szybko albo za długo wiązać i nie osiągnie deklarowanych parametrów. Podczas nakładania
kielnią do cienkich spoin, nie może się ani rozpływać, ani rwać
prze zaciąganiu. Zaprawa o właściwej konsystencji rozpływa się
dopiero pod ciężarem dociskanego bloczka i dobiciu go na całej
powierzchni gumowym młotkiem. Gdy murujemy ściany z betonu
komórkowego w warunkach podwyższonej temperatury powinniśmy,
chronić przygotowaną zaprawę przed nagrzaniem (ustawiajmy ją w miejscach zacienionych), zwilżać powierzchnie murowanych bloczków
wodą oraz nakładać zaprawę na krótkich odcinkach. Natomiast, gdy
murujemy w warunkach obniżonej temperatury (wyższej niż 0oC)
nie stosujmy przemarzniętych, pokrytych szronem czy śniegiem
bloczków, stosujmy zaprawę zimową, a do jej rozrobienia użyjmy
ciepłej wody (gdy temperatura jest niższa niż 5oC).
Powinniśmy także chronić wymurowaną ścianę przed nadmiernym
przemarznięciem, zawilgoceniem i przesuszeniem, np. przykrywając ją
matami ocieplającymi.
zdjęcie otwierające: Solbet