Jak powstaje beton?
Fot. Lafarge
Obecnie, w odróżnieniu od szarego budownictwa lat
70’ i 80’ beton zyskuje coraz większą popularność, ze względu na ogromną swobodę,
którą zapewnia w projektowaniu wnętrz, jak również całych budynków. Technologie
betonowe to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi budownictwa.
Kolorowe betony dekoracyjne, nowoczesne betony samozagęszczalne, architektoniczne, czy innowacyjne betonowe wylewki podłogowe, to tylko niektóre z oferowanych produktów, znajdujących zastosowanie w coraz szerszych obszarach
budownictwa.Stworzenie optymalnego produktu wymaga dużego doświadczenia i znajomości technologii, ponieważ jakość surowców, sposób dozowania i proporcje to tylko niektóre z czynników, mających wpływ na finalne właściwości
betonu. Dlatego też, warto postawić na renomowanych dostawców. Solidny i trwały
beton – nadzorowany od momentu produkcji, aż do zakończenia procesu budowy – gwarantuje, że powstałe obiekty będą nie tylko wytrzymałe, ale również
estetyczne. Ponadto, w dobie troski o przyrodę, proces powstawania betonu
powinien odbywać się w sposób bezpieczny i zgodny z obowiązującymi wymogami ochrony
środowiska naturalnego. Co siedzi w betonie? Kruszywo, piasek, cement i woda to podstawowe składniki każdej mieszanki
betonowej. W zależności od jej finalnego przeznaczenia stosuje się różne
receptury oraz dodaje inne składniki, np. specjalne domieszki chemiczne czy
dodatki mineralne. To wszystko ma wpływ na końcową jakość i parametry betonu.
Fot. Lafarge Betonomieszarka Lafarge
Cement – kluczowy składnik betonu – to spoiwo mineralne, które charakteryzuje się
właściwościami hydraulicznymi. Dzięki nim, po zmieszaniu z wodą wiąże pozostałe
materiały i zastyga, zachowując wytrzymałości mechaniczne i twardość. W produkcji betonu stosowane są między innymi:·
cementy portlandzkie CEM I, CEM II;·
cementy hutnicze CEM III; ·
cementy specjalne.Dodatki mineralne do betonu – materiały nieorganiczne
powstałe jako produkty uboczne w procesach przemysłowych, których dodanie
poprawia właściwości betonu. Są to: popiół lotny, pył krzemionkowy oraz mączka
wapienna.Obecnie na rynku dostępna jest szeroka oferta
specjalistycznych cementów, dzięki czemu do każdej mieszanki betonowej można go
dobrać zgodnie z wymogami technologicznymi inwestycji. Począwszy od uniwersalnych
cementów przeznaczonych do zapraw murarskich lub tynkarskich, po specjalistyczne
produkty przeznaczone do agresywnych chemicznie warunków środowiska – indywidualnie
dobrany materiał gwarantuje optymalne właściwości mieszanki betonowej.Kruszywo – składnik
stanowiący około 65-80% całkowitej objętości betonu – ma znaczący wpływ na
właściwości zarówno samej mieszanki jak i stwardniałego betonu. Obecnie najczęściej
wykorzystywane są kruszywa naturalne grube (np. żwir) i drobne (piasek o frakcjach
do 2 mm). Do betonu dodaje się również kruszywa sztuczne, takie jak keramzyt,
których zadaniem jest poprawa niektórych właściwości mechanicznych mieszanki,
np. zwiększona mrozoodporność czy wodoszczelność. Ponadto, zastosowane
kruszywo wpływa także na końcową trwałość i estetykę betonu.Przy produkcji betonu
wykorzystuje się:·
naturalne kruszywo otoczakowe, powstałe w wyniku naturalnych
procesów takich, jak wietrzenie skał czy erozyjne działanie wody,·
kruszywo łamane, wytworzone poprzez mechaniczne kruszenie
skał,·
kruszywo sztuczne, lekkie.Woda – dodatek zapewniający prawidłowy proces
hydratacji cementu. Do produkcji betonu używana jest „czysta" woda,
pochodząca z sieci wodociągowej, jak również spełniająca odpowiednie parametry
woda z recyklingu. Należy bezwzględnie przestrzegać zasady, że do betonu nie
stosuje się wody morskiej, mineralnej czy ściekowej, które są zbyt inwazyjne
dla struktury mieszanki.Domieszki do betonu – wykorzystywane w procesie
mieszania – substancje chemiczne mające
na celu polepszenie istotnych właściwości mieszanki betonowej oraz
stwardniałego betonu. Najczęściej stosowane są domieszki przyspieszające lub
opóźniające wiązanie, uplastyczniające oraz napowietrzające.
Fot. Lafarge Gotowa mieszanka z wytwórni betonu jest transportowana bezpośrednio na budowę
Mieszanie betonuW zależności od przeznaczenia mieszanki należy dobrać odpowiednią
recepturę, którą ustala się na podstawie badań laboratoryjnych oraz obliczeń. W analizie kluczowe są takie parametry betonu jak wytrzymałość, mrozoodporność,
wodoszczelność, izolacyjność czy odporność na agresywne, chemiczne warunki
środowiska. Sam proces wytwarzania betonu polega na mieszaniu w odpowiednich
proporcjach wszystkich składników aż do uzyskania wymaganej konsystencji.Przykładowo, w wytwórniach betonu Lafarge, cały proces zachodzi w specjalnym mieszalniku. Dzięki
wagowemu systemowi dozowania składników oraz stałej kontroli produkcji klienci
mają gwarancję najwyższej jakości kupowanych produktów. Stamtąd beton ładowany
jest do betonomieszarek i transportowany bezpośrednio na plac budowy.Badanie właściwości mieszanki
betonowejKażda
wyprodukowana partia betonu przechodzi specjalne badania pod kątem jakości.
Podstawowe sprawdzenie gotowej mieszanki polega na zmierzeniu jej konsystencji,
czyli stopnia ciekłości. Najbardziej praktyczną metodą pomiaru jest opad stożka
Abramsa. Formę o kształcie stożka, wypełnia się mieszanką betonową w 3 równych
warstwach, każdą warstwę zagęszczając 25-cioma zagłębieniami pręta stalowego.
Następnie zdejmuje się formę i ustawia ją obok opadłej mieszanki. Różnica
między wysokością formy a wysokością opadłej mieszanki jest miarą konsystencji. Wynik badania powinien być odpowiedni dla wymogów określonych dla danej klasy
konsystencji. Należy pamiętać, że w żadnym wypadku konsystencji nie można
regulować zawartością wody, ponieważ prowadzi to do zmiany kluczowych
właściwości betonu. Szczegółowe
informacje na temat betonów Lafarge można znaleźć na stronie internetowej producenta: www.lafarge.pl