Jak przycinać i szczepić drzewka owocowe ?
Drzewa
owocowe przycinamy, aby ładnie się
rozkrzewiły, ponadto usuwając stare, chore i połamane gałęzie poprawiamy ich
zdrowotność. Regularne cięcie drzewek owocowych powoduje zwiększenie
liczby i rozmiarów owoców, wpływa pozytywnie na wybarwienie owoców, a także
chroni rośliny przed chorobami i szkodnikami, które wykorzystują szybko
wszelkie objawy słabości. Szczepienie drzew to najczęściej stosowany
sposób na rozmnażanie gatunków owocowych, ale jest to również sposób, by
uzyskać silniejsze drzewko owocowe.Jak
przycinać drzewa owocoweDrzewek jednorocznych i dwuletnich nie należy przycinać przed sadzeniem. Pierwsze cięcie wykonujemy
wiosną, w pierwszym roku po posadzeniu. Jest to cięcie formujące. Drzewka z samym przewodnikiem, bez rozgałęzień, ścinamy do wysokości 70-90 cm. Po roku
uzyskamy drzewo z wyraźnie zaznaczonym przewodnikiem i uformowanym pierwszym
piętrem korony. W przypadku drzewka rozgałęzionego wycinamy wszystkie pędy
boczne znajdujące się poniżej 50 cm. Skracamy także pozostałe pędy o 1/3 ich
długości. Wycinamy pędy wyrastające z przewodnika pod kątem ostrym oraz te zbyt
silne. Przewodnik skracamy na wysokość 30-40 cmnad ostatnim pędem
bocznym. W następnych latach również przycinamy drzewa owocowe. Późniejsze
cięcie drzew ma na celu nadanie roślinie pożądanego kształtu oraz stymulowanie
rozwoju pędów. Nadal wycinamy gałązki poniżej korony – wszystkie pędy rosnące
powyżej 50 cm od ziemi muszą zostać wycięte, także dzikie odrosty korzeniowe.
Usuwamy pędy rosnące zbyt gęsto i tworzące zbyt ostry kąt z przewodnikiem. Na
jednym piętrze utrzymujemy 3 pędy, jeśli jest ich więcej to usuwamy,
ponieważ mogą spowodować rozdarcie korony. Oczywiście wycinamy także wszystkie
chore, połamane czy uszkodzone gałązki, a także zbyt silne, grubością zbliżone
do przewodnika. Po 3-4 latach korona jest już uformowana – powinna składać się z dwóch lub trzech pięter. W kolejnych latach nie zaprzestajemy przycinania
drzew. Jednak jest to już cięcie prześwietlające – wycinamy gałęzie
krzyżujące się, rosnące do środka czy połamane.
A kiedy najlepiej przycinać drzewa owocowe? Najlepszym terminem do przycinania drzew owocowych jest zima na przedwiośniu, wiosna i lato. Jednak wszystko zależy od gatunku drzewa. Jabłonie, grusze i śliwy przycinamy pod koniec lutego, brzoskwinie i nektaryny lepiej przycinać, gdy jest cieplej (na gałęziach pojawiają się pąki), natomiast wiśnie, czereśnie i morele po zbiorze owoców, ponieważ drzewa są mniej narażone na zakażenie rakiem bakteryjnym.Technika
przycinania drzewek owocowychOczywiście cięcie drzew
owocowych musi być odpowiednio przeprowadzone za pomocą ostrych, czystych
oraz zdezynfekowanych narzędzi – powierzchnia cięcia będzie gładka, co ułatwi
szybkie zagojenie się ran. Możemy użyć do tego celu pił ogrodniczych lub ręcznych sekatorów. Cięcie
drzew przeprowadza się pod kątem 45 stopni. Młode pędy
tniemy na wysokości ok. 5 cm nad pąkiem (oczkiem) – woda będzie
spływała, nie zalewając oczka. Pamiętajmy także, że ostatnie pozostawione oczko
powinno być skierowane na zewnątrz korony, ponieważ w ten sposób pęd, który się
wybije, będzie rósł w kierunku bardziej na zewnątrz korony. Oczko skierowane do
środka korony będzie powodowało zagęszczenie pędów w koronie. Szczepienie
drzew owocowych – popularne metodySzczepienie
drzew polega na połączeniu zrazu z odmiany szlachetnej (najczęściej dającej
dorodne i smaczne owoce) z podkładką, która gwarantuje zdrowotność i mrozoodporność drzewa lub pozwala regulować siłę jego wzrostu. Z takiego
połączenia powstaje hybryda pozwalająca cieszyć się co roku wspaniałymi
zbiorami. W większości przypadków drzewa szczepimy na przełomie stycznia i maja, chociaż jabłonie zazwyczaj szczepi się w marcu. Jednak to zabiegu
przygotowujemy się wcześniej. Zrazy zbieramy na początku zimy i przechowujemy w wilgotnym piasku, w chłodnym, ciemnym miejscu, temperaturze ok. 0oC.
Możemy również przechowywać je w lodówce zawinięte w wilgotną tkaninę i foliowy
worek. Jak otrzymać zrazy? Ostrym sekatorem odcinamy zdrowy, zdrewniały pęd
jednoroczny (na gałęzi powinno zostać ok. 5 oczek – w przyszłym roku wypuszczą
kolejny przyrost) najlepiej z części korony. Zraz powinien mieć średnicę ok.
0,5 cm (u jabłoni nawet 0,8 cm) i długość odpowiadającą 5-10 pąkom. Najczęstszą
techniką szczepienia jest tzw. stosowanie. Metoda ta polega na takim dopasowaniu
podkładu i zrazu, aby łączyły się jak największą powierzchnią. Miejsce
złączenia usztywniamy specjalną foliową taśmą i dodatkowo pokrywamy maścią ogrodniczą, która przyspieszy gojenie ran, zabezpieczy
również przed ewentualnymi chorobami. Na koniec skracamy wierzchołek zrazu –
pozostawiamy na nim 4-5 oczek. Inną techniką również popularną – chociaż
trudniejszą – jest cięcie w klin. Polega ona stworzeniu dwóch płaszczyzn
przylegania zamiast jednej. W podkładce wycinamy literę V, natomiast zraz
formujemy na zasadzie idealnego dopełnienia. Zaletą cięcia w klin jest lepsza
stabilność połączenia. Gdy podkładka jest znacznie
grubsza niż zraz i nie da się ich idealnie sparować, to należy podkładkę ociosać,
ścinając korę i część drzewa tak, aby zraz idealnie przystawał. Bardziej
efektywne jest jednak kożuchowanie, czyli cięcie podkładki pod kątem
prostym i umieszczenie ściętego pod ostrym kątem zrazu w przestrzeni między
drewnem a korą, po uprzednim pionowym cięciu. Zabezpieczenie ran w każdym
przypadku przebiega tak samo.
Okulizacja
drzew owocowychOkulizacja (inaczej
oczkowanie) to specjalny rodzaj szczepienia, które uznawane jest przez wielu
ogrodników za łatwiejsze i przynoszące lepsze efekty niż klasyczne szczepienie.
Od omówionych wcześniej technik różni się postacią zrazu – na podkładce
zaszczepiany jest pąk liściowy, a nie pęd. Okulizację można
przeprowadzić za pomocą żywego pąka (od maja do czerwca) lub śpiącego (od lipca
do września). W zależności od terminu przeprowadzonego zabiegu pąk będzie
rozwijać się jeszcze w tym sezonie lub dopiero w następny. Standardowy zraz ma
długość ok. 1 cm i obejmuje jeden pąk z fragmentem kory. Umieszcza się go na
podkładce, wykonując nacięcia w jej korze w kształcie litery T (najlepiej od
strony północnej) i wciskając pąk od góry. Zazwyczaj oczkowanie wykonuje się
nisko – ok. 5 cm nad szyjką korzeniową. Połączenie zabezpiecza się folią i dodatkowo okopuje ziemią. Wiosną ziemią można odgarnąć, a podkładkę skrócić ok.
20 cm nad miejscem szczepienia.