Jak przygotować dom na święta?
Świąteczny stół w centrum uwagiPodczas świątecznych posiłków
nasz stół powinien wyglądać wyjątkowo. Przygotowując koncepcję nakrycia stołu
musimy pamiętać, by było ono eleganckie, współgrało z charakterem choinki, a zasiadający przy nim goście czuli się swobodnie. Dekorację bożonarodzeniowego
stołu najlepiej rozpocząć od wyboru jednego stylu, dzięki temu z łatwością
dobierzemy odpowiednią zastawę i dodatki, a całość będzie tworzyła spójną
kompozycję.
Tradycja na stoleSą tacy, którzy nie wyobrażają
sobie świąt bez czerwieni. To kolor, który bardzo mocno związany jest ze Bożym
Narodzeniem. Doskonale będzie ona współgrać z porcelaną w kolorze ecru oraz z zielenią choinki. Kolor symbolizujący miłość wprowadzi do każdego wnętrza dużo
ciepła i pozytywnej energii. W połączeniu z klasycznymi motywami świątecznymi –
Mikołajem, reniferem czy choinką na pewno spodoba się dzieciom, które
najbardziej czekają na święta. Gładki obrus będzie stanowił podstawę takiej
aranżacji. Stworzy on zgrany duet z klasyczną okrągłą zastawą, której wybrane
elementy będą ozdobione motywami świątecznymi. Dopełnieniem całej aranżacji
będą tekstylne serwetki, równo poskładane i przewiązane na przykład zawieszką
choinkową. Dodatkowo stół przyozdobić możemy świecami, wiankami lub świeżymi
gałązkami świerku lub jodły, lekko spryskanymi sztucznym śniegiem. Tak nakryty
stół podkreśli ważność chwili i wprowadzi do naszych mieszkań radosny nastrój.
Pastelowe świętaJeśli chcemy podkreślić radosny
charakter świąt, możemy zdecydować się na bardziej bajkową, aranżację stołu na
przykład w odcieniu pudrowego różu. Zamiast białego obrusu połóżmy kolorowy,
który sam w sobie będzie już zwracał uwagę. Wybierzmy przewodnią dekorację,
mogą nią być np. figurki aniołków, lisków czy łosi. Efektowne detale i bardzo charakterystyczna
kolorystyka sprawią, że nasz stół będzie piękny, wręcz bajkowy. Przy takiej
aranżacji starajmy się dodać jak najwięcej złotych elementów, które sprawią, że
kompozycja będzie pełna blasku. Pod porcelanę obowiązkowo połóżmy złotą
podkładkę. Również bazowa, gładka porcelana może być z dodatkiem złota. Błyszcząca
linia na obrzeżu talerza doda blasku i jednocześnie nie przytłoczy aranżacji.
Kompletując porcelanę na stole miksujmy i bawmy się wzorami, kolorami. Zestawiajmy
elementy z różnych zestawów porcelany. Do błyszczących talerzy płytkich dołóżmy
deserowe i salaterki o matowym wykończeniu, które będą pięknie kontrastować z błyszczącą powierzchnią. Delikatna zimowa dekoracja doda świątecznego
charakteru. Do tego dołóżmy elementy porcelany z reliefem, w nietypowym kolorze
pudrowego różu. Na pierwszy rzut oka wszystko różne, a w efekcie powstaje jeden
spójny obrazek. Do tego sztućce w kolorze złota, które są absolutnym hitem w aktualnych trendach wnętrzarskich.
Święta w kuchni z VALDINOXZanim usiądziemy do wigilijnej
wieczerzy czeka nas jeszcze krzątanina w kuchni. Barszcz z uszkami, karp czy
kapusta z grzybami będą pełne smaku, jeśli zostaną przyrządzone w funkcjonalnej
naczyniach. W naszej kuchni, nie tylko przed świętami, nie może zabraknąć
porządnego garnka czy patelni. Garnek, w którym możemy zarówno
smażyć, dusić i zapiekać to wybawienie podczas świątecznych przygotowań. Mając
takie naczynie możemy najpierw podsmażyć potrzebne składniki potrawy, następnie
dusić je do miękkości, a tuż przed podaniem podgrzać potrawę w piekarniku. Nie
musimy używać kilku naczyń. Dzięki temu mamy mniej przekładania potraw i mniej
sprzątania. Oszczędzamy swój czas i pieniądze. Karp w Polsce to obowiązkowe
danie podczas wigilijnej wieczerzy. Możliwości kulinarnych na jego
przygotowanie jest mnóstwo. Jednak najbardziej popularną jest wersja smażona
saute – w mące i bułce tartej. Do przygotowania pysznej ryby potrzebna będzie doskonałej
jakości patelnia z powłoką nieprzywieralną. Zastosowanie wielowarstwowej
powłoki NON-STICK daje nam gwarancję, że rybę usmażymy na piękny złoty kolor,
bez przypalania i przywierania do powierzchni naczynia. Powłoka nieprzywieralna
jest również bardzo łatwa w utrzymaniu czystości. Gładką powierzchnię po użyciu
najczęściej wystarczy wytrzeć tylko papierowym ręcznikiem usuwając resztki
tłuszczu i potrawy lub po prostu umyć pod bieżącą wodą, miękką gąbką z niewielką ilością płynu do naczyń. To mniej sprzątania podczas przedświątecznej
gorączki. Pamiętajmy również, aby za każdym razem wyczyścić spód patelni. Do
mieszania używajmy drewnianych, nylonowych lub silikonowych łyżek, które
jednocześnie są odporne na wysokie temperatury oraz nie uszkodzą powierzchni
nieprzywieralnej.Święta Bożego Narodzenia to czas
wielkiej radości. Aby w pełni cieszyć się spotkaniami z rodziną i przyjaciółmi
odpowiednio wcześniej zacznijmy świąteczne przygotowania. W wyborze ozdób i zastawy stołowej pomoże nam marka Altom Design, a w kuchennych przygotowaniach
niezastąpione będą naczynia VALDINOX. Produktów obu marek szukajcie w sklepach
sieci PSB Mrówka.