Jak założyć i pielęgnować ogród z drzewami owocowymi - sadzenie i pielęgnowanie drzew owocowych
Owoce prosto z drzewa smakują najlepiej, dlatego jeśli tylko mamy miejsce,
aby posadzić jabłonie, grusze czy śliwy, zróbmy to. Co ważne, własne owoce będą
na pewno zdrowsze niż te ze sklepu. A jak pachną! Aby rozkoszować się smakiem i zapachem owoców, trzeba oczywiście odpowiednio dbać o drzewa owocowe. Sadzenie
drzew owocowych jest wyzwaniem – ważne są wybór odpowiedniego
miejsca, przygotowanie gleby, rozplanowanie nasadzenia czy też wybór
najlepszych odmian drzewek owocowych.
Sadzenie drzew owocowych – wybór miejscaDo
zakładania przydomowego sadu najlepsze są lekkie gleby gliniaste i gliniasto-piaszczyste. Powinny być wystarczająco luźne, aby korzenie mogły
swobodnie się rozrastać. Muszą być także żyzne i zasobne w wodę, ale nie
podmokłe, a także nie kamieniste i żwirowe. Większość drzewek owocowych preferuje
odczyn zbliżony do obojętnego lub lekko kwaśny (jabłonie czy grusze),
jednak każdy gatunek ma inne wymagania, sprawdźmy to. Na przydomowy sad
wybierzmy stanowisko słoneczne – odpowiednie nasłonecznienie jest
konieczne do osiągnięcia optymalnej wielkości i wybarwienia owoców. Kiedy
sadzić drzewka owocoweDrzewa
owocowe możemy sadzić wiosną, gdy nie istnieje już ryzyko mrozów. Jednak
pogoda w naszym kraju jest nieprzewidywalna i zarówno w kwietniu mogą panować
upały, jak i w maju mogą wystąpić przygruntowe przymrozki. Lepszym terminem na
sadzenie drzew owocowych jest jesień – ogrodnicy polecają pierwszą
dekadę października. Nie panują wtedy już upały, jednocześnie rośliny są po
okresie wegetacyjnym, więc będą rozbudowywać system korzeniowy (zdążą ukorzenić
się przed nadejściem przymrozków), a nie koronę, liście czy owoce – drzewko
staje się mocniejsze. Chociaż gatunki wrażliwe na mrozy (brzoskwinie i morele)
sadzimy wyłącznie na wiosnę. Unikajmy sadzenia drzew owocowych latem,
ponieważ wysokie temperatury i duży poziom nasłonecznienie wpływają negatywnie
na młode sadzonki, które po prostu mogą uschnąć.
Sadzenie
drzew owocowych krok po krokuDrzewka
owocowe sadzimy do dołków o głębokości 30-40 cm i szerokości 40-50 cm –
będziemy mogli swobodnie rozłożyć korzenie. Sadzonki umieszczamy głębiej niż
rosły w szkółce. Miejsce szczepienia powinno znaleźć się nad powierzchnią
gleby. Po umieszczeniu rośliny w dołku, podlewamy ją obficie (5-10 l
wody). Gdy woda wsiąknie, dosypujemy odpowiednią ilość gleby, a następnie dokładnie ją udeptujemy. Jeśli drzewka sadzimy jesienią, to musimy zabezpieczyć
je przed przymrozkami – usypujemy wokół pnia kopczyk z ziemi, a pozostałą
część pnia obwiązujemy osłonką lub zabezpieczamy słomą. Na wiosnę kopczyk
rozgarniamy, tworząc wokól rośliny nieckę ułatwiającą podlewanie. Pielęgnacja
drzew owocowych – ważne palikowanieJeśli
sadzimy drzewa owocowe wiosną, to musimy zapewnić im stale wilgotne podłoże.
Młode drzewka należy także palikować, aby ustabilizować ich pozycje przy
słabo jeszcze rozwiniętym systemie korzeniowym. Palikowanie to nic innego jak innego jak przywiązanie pnia drzewka do trzech prostych palików wbitych w ziemię w odległości 40-50 cm od rośliny. Czynność tę wykonujemy dopiero kilka
dni po posadzeniu. Nie zaciskamy mocno wiązań, aby sznurki nie wrastały w rosnącą roślinę. Paliki usuwamy
po minimum 3 sezonach – system korzeniowy rozrośnie się już na tyle, że drzewko
będzie stabilne. Młode drzewka powinniśmy chronić także przed zwierzętami
– pomyślmy więc od razu o osłonkach przeciwko podgryzaniu oraz preparatach
odstraszających dzikie zwierzęta.
Nawożenie
drzewek owocowychWszystkie
drzewa owocowe do prawidłowego wzrostu i rozwoju wymagają również nawożenia.
Nie zawsze wystarczają im składniki pokarmowe zawarte w podłożu – drzewka
potrzebują ich spore ilości, ponieważ zazwyczaj osiągają spore rozmiary i przez
wiele lat rosną na tym samym stanowisku. Systematyczne nawożenie wzmacnia
drzewka owocowe i sprzyja obfitemu owocowaniu. Można wyróżnić trzy
podstawowe rodzaje nawożenia. Pierwsze nawożenie doglebowe wykonujemy
zazwyczaj jesienią, jeszcze przed posadzaniem roślin – do podłoża dodajemy
składniki mineralne i organiczne: nawozy sztuczne (wapniowe,
potasowe i fosforowe) oraz naturalne (kompost lub obornik). Nawozy należy
wymieszać z glebą. Drugi rodzaj to nawożenie nawierzchniowe. Wykonuje
się je już podczas wegetacji, rozsypując nawóz wokół drzewka w odległości ok.
1,5 wielkości korony. Następnie należy rozgrabić i podlać podłoże, aby
składniki pokarmowe rozpuściły się i wniknęły w glebę. Nawożenie dolistne
również przeprowadza się w tracie wegetacji – drzewka opryskujemy nawozami
płynnymi przeznaczonymi do tego celu. Odpowiednie
dawki nawozuTo,
ile składników odżywczych należy dostarczyć zależy m.in. od wieku drzewka, pory
roku czy rodzaju podłoża. Przyjmuje się, że co roku drzewkom owocowych należy
dostaczyć azot oraz potas. Wczesną wiosną na przełomie marca i kwietnia
podajemy czysty azot w ilości 5-6 g/m2. Również potas
podajemy wiosną w ilości 8-12 g/m2. W razie potrzeby stosujemy
również nawozy magnezowo-wapniowe. Termin nawożenia można przesunąć na jesień
(październik-listopad). Jednak trzeba wybrać odpowiedni moment, gdy drzewko nie
będzie już owocować, ale jeszcze nie weszło w okres zimowej wegetacji.
Pamiętajmy także, że zmrożona gleba nie będzie w stanie przyjąć rozsianego
nawozu i dostarczyć go do korzeni. Ilość azotu podczas nawożenia jesiennego
powinna wynosić w takim przypadku 3-5 g/m2, dawka potasu jest taka
sama jak podczas nawożenia wiosennego. Gdy przed sadzeniem dodawaliśmy do gleby
fosfor, to podczas dalszej uprawy drzewek nie musimy go już podawać – rośliny
będą go pobierały razem z wapnem z głębszych warstw gleby. Nawożenie
najlepiej wykonywać w umiarkowanie ciepły, bezdeszczowy i pochmurny dzień.
Unikniemy w ten sposób poparzenia liści przez palące słońce, natomiast deszcz
spłucze preparat z drzewka i substancje nie zdążą wniknąć do jego tkanek, a mróz utrudnia przenikanie substancji czynnych do podłoża.