Jakim drewnem palić w kominku?
fot.Fotolia
Drewno
kominkowe
nie powinno być mokre. Jest to jedna z ważniejszych zasad, jakich
trzeba przestrzegać, paląc w kominku. Wilgotność drewna
opałowego
nie powinna przekraczać 20% ( może ona wynosić maksymalnie
15-20%). Jeśli więc planujesz zakup drewna kominkowego w nadleśnictwie czy składzie pamiętaj o tym, że w większości
przypadków będzie drewno świeże, które trzeba wysezonować.
Sezonowanie drewna kominkowego tak, aby można było w nim efektywnie
palić w kominku, trwa przynajmniej 18 miesięcy. Warto
więc zaplanować jego zakup z dużym wyprzedzeniem. Drewno
do kominka
sprzedawane w marketach jest już drewnem wysezonowanym, o odpowiedniej wilgotności.
Drewno
do kominka – tylko drzew liściastychW
kominku powinno się palić wyłącznie drewnem drzew liściastych. W przeciwieństwie do drewna z drzew iglastych, nie zawiera ono tak dużych ilości żywicy, która
utrudnia spalanie, powoduje, że podczas palenia w kominku mocno się
dymi, a na dodatek osadza się na szybie kominka i w przewodach
kominowych.
Wartość
opałowa drewna kominkowegoKupując
drewno
do kominka warto
zwrócić uwagę na jego wartość opałową, określającą ile
ciepła można uzyskać ze spalania danej jednostki masy drewna.
Najwięcej ciepła uzyskamy z metra przestrzennego drewna grabu, buku
czerwony oraz dębu. Dobrą wartość energetyczną ma również
drewno
jesionu, nieco mniejszą brzoza, wiąz oraz klon.