Kącik śniadaniowy w kuchni
Stół
jadalniany umieszczony
w kuchni ułatwia wydawanie posiłków oraz szybkie posprzątanie
po nich. Bliskość kuchni sprawia również, że osoba
przygotowująca posiłek nie traci kontaktu z domownikami
siedzącymi prze stole. To właśnie przy nim omawiamy plan
dnia, a gdy jest jedynym takim meblem w domu zasiądą przy
nim dzieci, by odrabiać lekcje, można tu planować domowy budżet,
pracować na laptopie, szyć czy grać w gry planszowe. Kącik
śniadaniowy staje się w teKącik śniadaniowy – wygodnie przy stoleWielkość
stołu zależy oczywiście od liczby osób, które mają przy nim
zasiadać, oraz od wielkości przestrzeni, na jakiej możemy go
ustawić. Zawsze opłaca się kupić stół
rozkładany.
By oszczędzać przestrzeń, najprostszym rozwiązaniem jest
przystawienie
boku stołu do ściany w kuchni. Jednak
wtedy tracimy jedno z miejsc przy stole. Trzeba pamiętać także
o miejscu, które pozwoli na wygodne siadanie na krzesłach
i wstawanie od stołu. Na
odstawianie krzesła z oparciem potrzeba wolnego miejsca
o długości i szerokości co najmniej 80 cm,
taka więc powinna być minimalna odległość stołu od ściany czy
pobliskiego mebla. Stół powinien być oddalony od otwieranych
szafek
kuchennych o 120
cm, a od kuchenki 150 cm. By można było postawić nakrycia po
obu stronach stołu, a pośrodku było jeszcze miejsce na
półmiski z jedzeniem, stół powinien mieć szerokość nie
mniejszą niż 90 cm.
Nawet w niewielkim mieszkaniu warto zaaranżować kącik śniadaniowy (fot. pixabay.com)
Rozwiązania
oszczędzające miejsceGdy
w kuchni mamy mało miejsca, praktycznym i efektownym
rozwiązaniem jest
komplet jadalniany z krzesłami, które niemal w całości
wsuwają się pod blat.
A jeśli na rozstawiony stół nie ma miejsca, możemy
zamontować stolik,
który składa się na ścianę.
Dobrym pomysłem na kącik śniadaniowy w małej kuchni jest
przedłużenie
blatu kuchennego,
który w połączeniu z hokerami będzie wyglądał
estetycznie i nowocześnie, zajmie niewiele miejsca, a także
znajduje się blisko powierzchni do gotowania. Dysponując
nieco większą przestrzenią możemy w kuchni ustawić narożnik
kuchenny.
Może być wykonany na zamówienie i wtedy będzie idealnie
dopasowany do rozmiarów pomieszczenia.
Pomysły na stylowy kącik śniadaniowyPlanując
kącik śniadaniowy, warto łączyć
style
i np. zestawić nowoczesny stół ze szkła ze stylowymi
drewnianymi krzesłami lub odwrotnie – do starego drewnianego stołu
dobierzmy krzesła ze sztucznego przezroczystego tworzywa udającego
szkło. Warto też łączyć
kolory
– do stołu w kolorze drewna dobierzmy białe, niebieskie czy
żółte krzesła. Oczywiście kolory powinny się powtarzać
w innych elementach wykończenia i wyposażenia kuchni – tylko wówczas kompozycja będzie harmonijna. Spójne będzie
rozwiązanie, w którym użycie kolorów jest symetryczne, tzn.
gdy kolory akcentujące powtarzają się tyle samo razy. Można też
pójść o krok dalej i wybrać każde krzesło inne,
powinny one jednak do siebie pasować, np. stylistycznie.
Kącik śniadaniowy pozwala wypracować rytuał wspólnych rodzinnych posiłków (fot. AdobeStock)
Efektowne ściany i posadzkaJeśli
kuchnia jest duża, możemy pokusić się i zastosować
dwa rodzaje posadzek
– podkreślając charakter kącika jadalnianego innym materiałem
posadzkowym, np. drewnem lub panelami. W niewielkiej kuchni
lepiej niech
podłoga będzie
wykończona tym samym materiałem.
Dobrym rozwiązaniem jest też położenie dywanu pod stołem –
powinien być on na tyle duży, by krzesła po odstawieniu od stołu
nie wystawały poza obręb dywanu. Szczególny charakter kącika
śniadaniowego można podkreślić wykończeniem ścian. Powinny one
nadawać przytulny charakter temu miejscu. By uzyskać taki efekt,
możemy sięgnąć po tapety, np. winylowe lub papierowe na
fizelinie. Ekskluzywnym rozwiązaniem będzie wykończenie choćby
jednej ściany – najlepiej tej, przy której ustawiony jest stół
– tapetą tkaninową lub tkaniną. Wrażenie ciepła daje ściana
wykończona tynkiem strukturalnym.
Oświetlenie nadające klimatCharakter
kącika śniadaniowego warto podkreślić odpowiednim
oświetleniem. Dobrze
dobrana lampa wisząca nad stołem oświetla go i buduje
nastrój. Przy minimalnej szerokości stołu, która wynosi 90 cm,
lampa powinna być zawieszona na wysokości 50-60 cm, gdy stół jest
szerszy, powinna wisieć 10-20 cm wyżej. Wygodnym rozwiązaniem jest
zastosowanie
lampy z regulowaną długością kabla
lub zmiennym
kątem padania światła. Lampy
z otwartym kloszem skierowanym w dół zapewnią optymalne
oświetlenie całej płaszczyzny stołu. Te z kloszem
nieprzezroczystym dostarczą światło kierunkowe. Gdy klosz lampy
wiszącej będzie prześwitujący, np. ze szkła lub przezroczystego
tworzywa sztucznego, otrzymamy światło rozproszone. Gdy kącik
śniadaniowy, a wraz z nim i stół, jest niezbyt duży,
najlepiej zastosować
lampę jednopunktową,
czyli z jednym źródłem światła. Nad stołem prostokątnym
lub owalnym efektowniej będą wyglądały dwie lub trzy lampy
wiszące.zdjęcie tytułowe: AdobeStock