Kuchenna ergonomia
Funkcjonalna kuchnia to podstawa. To tu gotujemy,
pieczemy, zmywamy. Ergonomia w kuchni polega
na takim usytuowaniu mebli i sprzętów AGD, zachowaniu między nimi takich odległości oraz zamontowania ich na takiej wysokości, aby podczas korzystania
z niej w jak najmniejszym stopniu obciążać swój organizm, a prace były jak najmniej wysiłkowe.
TRÓJKĄT ROBOCZY
– KRÓTSZE TRASY
DO POKONANIA
Podstawowe sprzęty, lodówka, zlewozmywak i kuchenka powinny tworzyć w kuchni tzw. trójkąt roboczy – wówczas między urządzeniami odległości
nie są tak duże, by pokonywanie ich
utrudniało pracę i powodowało zmęczenie. Najłatwiej jest stworzyć trójkąt roboczy w kuchni dwuciągowej, w kształcie litery L lub z wyspą. Jednak w nowoczesnych kuchniach zamiast połączonych szafkami i blatami
urządzeń coraz częściej meble oraz
sprzęty zostają oderwane od siebie, a układ trzech urządzeń zostaje rozszerzony. Tworzą wolno stojące stanowiska pracy – z płytą kuchenną, piekarnikiem, mikrofalówką, lodówką,
szafą-spiżarnią, blatami roboczymi
usytuowanymi często na mobilnych
stolikach i szafkach. W takiej kuchni
strefy pracy również mogą być mobilne: zmieniać się w zależności od sytuacji i potrzeb.
Zdj 1. Trójkąt roboczy - krótsze trasy do pokonania
Jeśli zamierzamy na wyspie gotować,jej wymiary muszą być większe. Poza płytą kuchenną musi na niej znaleźć blat odstawczy usytuowany po obu jej stronach.
WYGODNE KORZYSTANIE
Z LODÓWKI, SPIŻARNI I SZAF
NA PRODUKTY
O ergonomii strefy przechowywania
decyduje nie tylko sama lodówka.
Ważny jest sposób jej otwierania – powinna ona umożliwiać odkładanie
produktów na blat obok lub naprzeciwko bez potrzeby wykonywania
zbytnich manewrów swoim ciałem.
W okolicy lodówki powinien znaleźć
się blat do wypakowywania produktów z siatek – nie wykonujemy wówczas niepotrzebnych ruchów. Dobrze,
aby przy lodówce znalazło się też wygodne miejsce do przygotowywania
zimnych posiłków, np. kanapek czy sałatek – jak najmniejszym ruchem wyciągamy wówczas produkty z lodówki i kanapka gotowa!
Jeśli zakupy robimy raz w tygodniu, to są one zwykle większe, dlatego potrzeba wówczas znacznie więcej miejsca na zapasy. Aby praca przy ich rozpakowywaniu, a potem przygotowaniu posiłków nie była uciążliwa, powinno to być miejsce jak najbliżej
blatów roboczych. Mogą to być szafki
kuchenne, szafa lub spiżarnia w pobliżu
kuchni, schowek w garażu, ale tylko jeśli znajduje się on blisko kuchni. Jeśli często korzystamy z mrożonek,
potrzebujemy dużej zamrażarki, jeśli
z konserwowanych i gotowych dań
w puszkach – dużej szafy-spiżarni.
Gotując obiad na kilka dni, trzeba pomyśleć o chłodnym miejscu na odstawienie dużego garnka z zupą czy z bigosem, np. lodówki z odpowiednim
rozstawem półek.
Zdj 2. Wygodne korzystanie z lodówki, spiżarni i szaf na produkty
DO GARNKÓW ZAGLĄDAJ ZDROWO!Płyta kuchenna umieszczana
jest zwykle w blacie roboczym
– jej krawędź wypada na
wysokości około 89-91 cm
nad podłogą. To optymalna
wysokość pozwalająca na
przyjęcie zdrowej postawy
podczas przygotowywania
potraw. W starych kuchniach
urządzenia montowane były
na wysokości 86 cm – jest to jednak zbyt nisko dla osób
wysokich, a weźmy pod
uwagę, że kolejne populacje są coraz wyższe. Niektórzy
projektanci zalecają aby
kuchenkę zamontować niżej
– krawędź garnka, do którego
zaglądamy, jest wówczas
również niżej.
Zdj 3. Do garnków zaglądaj zdrowo
WIĘCEJ MIEJSCA NA
BLATACH ROBOCZYCH
O tym, że ciasnota w kuchni męczy
nie musimy nikogo przekonywać.
Kuchnia powinna umożliwiać swobodne korzystanie ze wszystkich naczyń i potraw podczas przygotowywania posiłku. Podstawowy blat roboczy
nie może być krótszy niż 80 cm, ale
przy każdym sprzęcie powinny być
też blaty odkładcze – przynajmniej
z jednej strony zlewozmywaka i z jednej strony płyty grzewczej – każdy
z nich nie powinien być węższy niż
30 cm. Podane wymiary to jednak
absolutne minimum. Dłuższe blaty
umożliwią pracę kilku osobom jednocześnie, ponadto pozwolą np. na swobodniejsze przygotowanie większego
przyjęcia, świątecznych potraw czy
przetworów na zimę.
Zdj 4. Gdy mamy zwyczaj wciągać gości w przygotowanie posiłków, zaplanujmy obszernie blaty robocze.
WYSPA – WSZYSTKIE RĘCE
NA POKŁAD!
Wyspa w kuchni to przede wszystkim szansa na powiększenie płaszczyzny blatów roboczych. Ale ten sposób zabudowy w kuchni zrewolucjonizował również sposób korzystania
z tego miejsca. Wokół wyspy może
stanąć kilka osób i każda z nich ma
miejsce, by uczestniczyć w przygotowaniu posiłków. Do gotowania można
więc wciągnąć rodzinę i przyjaciół
– to również odciążenie własnych sił, a jaka przyjemność! Wyspa zmienia
także miejsce usytuowania urządzeń
AGD – płytę kuchenną i zlewozmywak można w tym układzie umieścić
bezpośrednio obok siebie.
Z PODZIAŁEM NA STREFĘ
BRUDNĄ I CZYSTĄ
Wzorem kuchni gastronomicznych
coraz częściej staramy się oddzielać
od siebie czynności „brudne” od „czystych”. Brudne to mycie i obieranie
warzyw oraz zmywanie naczyń, czyste
– mycie takich produktów jak mięso,
krojenie, siekanie warzyw, owoców.
Skoncentrowanie w kuchni prac
czystych i brudnych oszczędza nasz wysiłek, który musielibyśmy poświęcić np. na sprzątanie. Jak może
wyglądać taki podział? Obok zlewozmywaka do mycia naczyń (strefa
brudna) pojawia się drugi – do mycia i płukania produktów (strefa czysta). W ten sam sposób możemy oddzielić
od siebie blaty robocze. Na czynności
czyste i brudne możemy przeznaczać
osobne deski do krojenia, sitka oraz
naczynia.
Zdj 5. Dwa zlewozmywaki – jeden w zabudowie pod ścianą drugi na wyspie – pozwalają oddzielić strefę brudną od czystej.
Wiszące szafki, do których często
sięgamy powinny mieć półki
usytuowane w strefie dobrego
zasięgu dorosłych domowników.
ERGONOMICZNE
SCHYLANIE I SIĘGANIE
Ograniczenie konieczności schylania się podczas kuchennych prac to jedna z obowiązujących zasad ergonomicznej kuchni – stąd m.in. piekarniki i kuchenki mikrofalowe
wbudowywane w szafki w tzw. strefie zasięgu rąk, a nie jak do niedawna umieszczane w dolnym
ciągu zabudowy, czyli pod płytą kuchenną. Ta sama zasada przeniosła się do projektowania lodówek,
w których zamrażarka znajduje
się na dole, a chłodziarka na górze. Rzadko jednak przekładamy ją
na inne urządzenia, np. zmywarkę.
Ta zazwyczaj nadal ustawiana jest
na poziomie posadzki pod kuchennym blatem, co powoduje konieczność schylania się podczas wkładania naczyń.
Zdj 6. Piekarnik coraz częściej odrywa się od plyty kuchennej, nie musimy schylać się, zaglądając do pieczonej potrawy. Podobnie jak piekarnik, również zmywarkę można umieścić w wygodnej strefie zasięgu. Gdy dolną krawędź górnej półki usytujemy na wysokości ponad 80 cm, nie trzeba będzie nadmiernie wyciągać ramion podczas jej obsługi.
PIEKARNIK ZAMONTOWANY
NA WYSOKOŚCI 90 CM
(DOLNA KRAWĘDŹ)
MA WIELE ATUTÓW
UŻYTKOWYCH – PRZEDE
WSZYSTKIM JEST TO SWOBODNY WGLĄD
I DOSTĘP DO POTRAWY.
ŁATWIEJ TEŻ SWOBODNIE
ODSTAWIĆ CIĘŻSZE
NACZYNIE NA POBLISKI
BLAT. NA PEWNO JEST TO TEŻ BEZPIECZEŃSTWO
– ZWŁASZCZA PRZY MAŁYCH
DZIECIACH, KTÓRE MAJĄ
W TEN SPOSÓB UTRUDNIONY
KONTAKT Z PIEKARNIKIEM.