Kuchnia na błysk
W kuchni zawsze najtrudniej utrzymać w czystości strefę gotowania
Utrzymaniu porządku i czystości w kuchni sprzyja
dzisiaj moda. Projektuje się je tak aby sprzyjały pracom, które mają powodować jak najmniej bałaganu. Przyjazne są także materiały wykończeniowe stosowane na
podłogi i ściany, których czystość łatwo zachować. Również elementy wyposażenia
– poczynając od rozwiązań szafek kuchennych, a kończąc na uzupełniających drobiazgach,
choćby takich jak relingi, wygodne pojemniki czy segregatory będą nam pomocne. Naszym
sprzymierzeńcem na rzecz ładu są także nowoczesne sprzęty AGD. Można do nich
zaliczyć wydajny okap, funkcjonalny zlewozmywak, młynek do rozdrabniania odpadów
czy zmywarkę.
Funkcjonalność znaczy czystośćNiezależnie od wielkości kuchnia służy gotowaniu i nie można o tym zapominać.
Utrzymaniu ładu w tym pomieszczeniu, a także wygodzie prac kuchennych sprzyja
podział na strefy: zmywania, przechowywania i gotowania. Zlewozmywak, lodówka i płyta kuchenna z piekarnikiem tworzą wierzchołki trójkąta roboczego. Aby nie
przemierzać niepotrzebnych odległości nie powinny być od siebie zbytnio
oddalone. Ich uporządkowanie sprawia, że wszystko jest na swoim miejscu i nie
generuje bałaganu. Równie ważne dla utrzymania porządku jest zaplanowanie
odpowiedniej wielkości blatów roboczych. Między płytą kuchenną a zlewozmywakiem
powinien znaleźć się główny o długości co najmniej 80 cm. Pomocniczy podobnej długości
warto zaplanować między lodówką a zlewozmywakiem. Pozostałe odcinki blatów
roboczych mogą być krótsze.
Systematyczne sprzątanie sprawi że kuchnia zacznie błyszczeć
Porządek za zamkniętymi drzwiami
W nowoczesnej kuchni króluje minimalizm, większość rzeczy chowamy w szafkach i szufladach zamkniętych frontami. Na blatach stoją jedynie sprzęty używane
na co dzień, takie jak ekspres do kawy czy czajnik elektryczny. Taki trend również
sprzyja czystości – nie musimy bowiem myć i odkurzać licznych ustawionych na
blacie naczyń czy podręcznego AGD. Szuflady czy szafki są projektowane z myślą o konkretnych elementach wyposażenia. Dzięki specjalnym segregatorom czy
wyprofilowanym wkładom znajdzie się w nich miejsce na talerze, garnki, a nawet
sprzęty AGD. Z pomocą koszy cargo pochowamy także produkty spożywcze. Wnętrza szafek są często zbudowane z materiałów łatwych do czyszczenia, tworzą je np. ażurowe
konstrukcje. W utrzymaniu czystości i porządku równie ważny jest łatwy dostęp do półek – dzisiaj często
można je wysunąć. Nie musimy „zanurzać się” w nich, by je wytrzeć. Także moda
na gładkie fronty sprawia, że meble lśnią w mig – zanieczyszczeń nie musimy
usuwać ze szczelin utworzonych przez frezy.
Sprzątanie ułatwiają nowoczesne sprzęty AGD
Czyste gotowanie i pieczenie W kuchni
zawsze najtrudniej utrzymać w czystości strefę gotowania – jeśli nawet nigdy
nie wykipiała nam zupa lub mleko, to problem zatłuszczonej płyty kuchennej
dotyczy większości. Dużym ułatwieniem będzie płyta indukcyjna, ponieważ ciepło
wytwarza się w ustawionym na niej naczyniu, a nie na jej powierzchni, pozostaje
chłodna i nie powstają na niej zaschnięte, wymagające wysiłku podczas usuwania plamy. W tym przypadku nie musimy dbać nie tylko o czystość palników, ale też pokręteł.
Znacznie wiecej problemów przysparza płyta gazowa. Gromadzi się na niej tłuszcz, a ponadto do wyczyszczenia mamy wiele elementów. Równie wiele zachodu wymaga
higiena piekarnika. Jeśli chcemy, by zawsze lśnił, zdecydujmy się na model
wyposażony w panele katalityczne lub pyrolizę. Zapewnią one jego
samoczyszczenie. Alternatywą może być parowe czyszczenie piekarnika, jest ono
jednak tylko częściowo skuteczne i konieczne jest samodzielne usunięcie niektórych
zanieczyszczeń.
Lodówka – higiena i zdrowie Utrzymanie porządku i czystości w lodówce to konieczność także ze względów
zdrowotnych. Na bieżąco należy sprawdzać świeżość przechowywanych w niej
produktów – łatwiej to zrobić, gdy lodówka ma większą pojemność. Zbyt duża ilość
produktów zaburza cyrkulację powietrza, co przyspiesza psucie się żywności.
Pojemność chłodziarko- -zamrażarek wynosi od 200 do 450 l, a lodówek side by
side dochodzi do 700 l. Co kilka miesięcy trzeba lodówkę dokładnie wymyć. Wówczas
konieczne jest solidne wyczyszczenie półek. Najłatwiej utrzymać w czystości
wykonane ze szkła hartowanego, które wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką. Półki z tworzywa sztucznego są od szklanych znacznie bardziej podatne na zaplamienia,
zarysowania i trudniejsze do czyszczenia. Przydatną funkcją jest także system No
Frost, dzięki niemu wewnętrzne ściany są suche. Lodówki No Frost nie wymagają
tak częstego rozmrażania jak inne.
Papierowe lub foliowe opakowania łatwo rozerwać przy okazji rozsypać ich zawartość.
Sypkie opanowane O tym, jaki nieporządek mogą zrobić produkty
sypkie przekonało się wiele osób, które przechowują w torbach mąkę, kasze czy sól.
Papierowe lub foliowe opakowania łatwo rozerwać przy okazji rozsypać ich
zawartość. Sposobem na ujarzmienie „sypkich” są pojemniki. Doskonale sprawdzą
się te z przezroczystego szkła – ich zawartość jest zawsze widoczna, dzięki
czemu szybko sięgniemy po pożądany produkt. Warto wybrać naczynia, które tworzą
komplet. Mogą mieć różną pojemność – niektóre nawet powyżej 1000 ml.