Kuchnia wygodna przez lata
Kuchnia we współczesnym domu nie jest pomieszczeniem tak oczywistym jak w
przeszłości. Mimo że nadal jest przede wszystkim miejscem służącym
przyrządzaniu posiłków, to jednak staramy się poszerzać jej funkcje. Wiąże się to ze zmianą stylu życia, m.in. silną potrzebą przebywania we wspólnocie rodzinnej i towarzyskiej. Jeśli oczekujemy od kuchni, by sprostała tym wszystkim
zadaniom, pomyślmy o tym na etapie jej projektowania oraz wykańczania i wyposażania. To wówczas trzeba zadbać o zaplanowanie w kuchni na przykład
dziecięcej bawialni lub miejsca wieczornych pogawędek domowników, inaczej nawet
wyposażona w dobre gatunkowo i efektowne szafki oraz wysokiej jakości sprzęty
AGD nie stanie się centrum rodzinnego życia. Natomiast gdy zmieści się w niej
duży stół i wygodne siedziska, to zawsze będzie tętnić życiem. Pamiętajmy przy tym,
że zmiany i remonty w tym pomieszczeniu są nie tylko uciążliwe, ale wiążą się
również z ponoszeniem wysokich kosztów.
Silnym trendem jest dzisiaj ukrywanie kuchennego wyposażenia w szafkach
Zasada trójkątaW projekcie kuchni niezależnie od tego, jakie
dodatkowe role jej przypiszemy, najistotniejsze jest zachowanie zasad
ergonomii, dzięki którym przyrządzanie posiłków będzie wygodne. Konieczne jest
więc prawidłowe zaplanowanie ciągu technologicznego. Tworzy go tak zwany
trójkąt roboczy, którego wierzchołki są miejscami wykonywania prac kuchennych.
Prawidłowo zaplanowany powinna rozpocząć lodówka – często z zamrażarką, której może
towarzyszyć wysokie cargo, występujące w roli dawnej spiżarni. Kolejny
wierzchołek tworzy zlewozmywak. Ciąg technologiczny zamykają kuchenka, coraz
częściej zastępowana płytą kuchenną i osobno wbudowany piekarnik. Stałym
elementem tej strefy jest również kuchenka mikrofalowa. Zgodnie z zasadami ergonomii
wierzchołki trójkąta nie powinny być od siebie zbyt oddalone. Najlepiej, gdy
łączna długość jego ramion nie przekracza 7 m. Jeśli wielkość kuchni wymusza złamanie
zasady trójkąta, zadbajmy o wygodne umieszczenie urządzeń, które będzie zgodne z kolejnością prac.
Ergonomia blatówO funkcjonalności kuchni decydują również
odpowiednio zaplanowane blaty robocze. Główny, służący do prac związanych z gotowaniem czy pieczeniem, powinien mieć co najmniej 80 cm długości. Zazwyczaj planuje
się go między płytą kuchenną a zlewozmywakiem. Może go zastąpić lub zdublować
podobnej długości blat usytuowany między lodówką a zlewozmywakiem. Będzie
wygodny do przyrządzania potraw nie wymagających obróbki cieplnej. Pozostałe
odcinki blatów roboczych mogą być krótsze. Nie należy ich wydłużać, bo
przyczynia się to do generowania pustych przebiegów. Funkcję blatu może też
przejąć ociekacz, zwłaszcza, gdy brakuje miejsca na blat przy zlewozmywaku.
Drewniany blat w nowoczesnej kuchni
Blaty kompozytowe nowoczesne i trwałe
Białe blaty kuchenne
O funkcjonalności kuchni decydują również odpowiednio zaplanowane blaty robocze.
Przepis na stół Od współczesnej kuchni oczekujemy jednak nie tylko
możliwości komfortowego przygotowania obiadu czy kolacji. Naturalny dla tego
wnętrza ciepły klimat domowego ogniska sprawia, że coraz więcej osób chce w kuchni jadać nie tylko szybkie śniadania, lecz zatrzymać się w niej na dłużej.
Będzie to możliwe, jeśli zaprojektujemy w niej duży stół, przy którym może
wygodnie usiąść kilka osób. By spełniał nasze oczekiwania, należy przeznaczyć
na niego odpowiednio dużo przestrzeni. Powinno się zapewnić tyle miejsca, by
można było krzesło swobodnie odstawić, nie ograniczając jednocześnie
funkcjonalności innych stref kuchennych. Wystarczy na to zaplanować przestrzeń o długości i szerokości co najmniej 80 cm.
Kariera przestronności Nic tak nie sprzyja kuchennej funkcjonalności, jak otwarcie tego pomieszczenia na pozostałe wnętrza strefy dziennej. Zatarcie
granic między kuchnią a pokojem dziennym i holem sprzyja poszerzeniu jej
możliwości aranżacyjnych. W takiej przestrzeni, nawet gdy jest ona niezbyt duża,
łatwiej będzie zaplanować wygodną jadalnię. Ułatwi także zaplanowanie wygodnego
aneksu wypoczynkowego. Dzięki nowoczesnym materiałom wykończeniowym i elementom
wyposażenia nie ma również problemów ze stworzeniem spójnej stylizacji. Będzie
ona szczególnie pożądana, jeśli zdecydujemy się na pełne połączenie kuchni z pokojem. Mniej radykalnym rozwiązaniem jest zastosowanie drzwi przesuwnych czy
ścianki parawanowej lub też pozostawianie otwartej wnęki przeznaczonej na
montaż drzwi kuchennych. Jednak takie sposoby organizacji przestrzeni znacznie
ograniczają funkcjonalność kuchni. Decydując się na jej otwarcie na salon,
pamiętajmy o zaplanowaniu wejścia, które nie będzie prowadzić przez pokój.
Unikniemy wówczas choćby wnoszenia przez salon zakupów czy też wynoszenia tą drogą śmieci.
Najprostszą wyspę tworzą szafki od strony kuchni i barek od strony pokoju
Blaty w roli półek Silnym trendem jest dzisiaj ukrywanie kuchennego
wyposażenia w szafkach. Służy to nie tylko utrzymaniu porządku, ale też wiąże
się z modą na minimalizm. Jednak mimo tych tendencji konieczne jest
wygospodarowanie w tym miejscu przestrzeni na niektóre sprzęty. Krajalnicę lub
toster warto ustawić na blacie o standardowej wysokości, w pobliżu stolika
śniadaniowego. Dobrym miejscem na ekspres do kawy będzie barek lub wyżej
usytuowanych blat, np. na wysokości 115 cm.
Kuchnia z wyspą To rozwiązanie, które od lat cieszy się dużą
popularnością. Zaplanowanie wyspy w kuchni wpływa nie tylko na nowoczesny wizerunek
tego pomieszczenia, ale sprzyja również wygodzie prac. Polega ono na zaprojektowaniu
stanowisk pracy oderwanych od ścian. Sprawdza się doskonale nie tylko w dużych przestrzeniach.
Jest idealne także w niewielkich otwartych strefach dziennych. Najprostszą wyspę
tworzą szafki od strony kuchni i barek od strony pokoju. Przykrywający je blat
pełni funkcję roboczą oraz jadalnianą. W szafce warto umieścić gniazdo wtykowe,
dzięki czemu będziemy mogli podłączyć przenośne AGD lub komputer czy radio. Na
wyspie często planuje się także zlewozmywak oraz płytę kuchenną. Taki projekt wymaga
wcześniejszego doprowadzenia odpowiednich instalacji: elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej,
rzadziej gazowej. Wyspa ze zlewozmywakiem powinna mieć 120-180 cm długości. Obok
zlewozmywaka warto umieścić także blat roboczy oraz zmywarkę. Dzięki temu usprawnimy
proces zmywania. Wygodny blat roboczy jest też niezbędny z każdej strony płyty
grzewczej. Posłuży do odstawiania przyborów kuchennych czy produktów. Najlepiej
przeznaczyć na niego po 40 cm, a minimalnie 30 cm z jednej i 20 cm z drugiej
strony kuchenki.
Drewniane meble kuchenne
Jadalnia połączona z kuchnią
Nic tak nie sprzyja kuchennej funkcjonalności, jak otwarcie tego pomieszczenia na pozostałe wnętrza strefy dziennej