Na wiosenne okazje
1. Do
przygotowania kwiatowej kompozycji potrzebować będziemy: ozdobne pudełko po
herbatnikach lub ciasteczkach maślanych; arkusz folii florystycznej; gąbkę
florystyczną; nożyczki ogrodnicze lub lekki sekator ogrodowy; bardzo świeże
tulipany o lekko rozwiniętych pąkach – w zależności od wielkości pudełka –
15-20 sztuk; makaroniki (lekkie, delikatne ciasteczka z białek i cukru z waniliowym lub owocowym nadzieniem).
2. Czyste i suche pudełko wykładamy
szczelnie folią, pozostawiając dłuższe brzegi. Gąbkę docinamy na mniejsze kawałki,
odpowiednie do szczelnego wypełnienia pojemnika.
3. Umieszczamy w pudełku namoczoną wcześniej w wodzie i wyciśniętą gąbkę, jednocześnie dociskając do dna folię. Następnie
docinamy brzegi folii nieco poniżej rantu.
4. Przygotowujemy kwiaty. Odcinamy główki
tulipanom z ok. 4 cm odcinkiem łodygi. Warto przymierzyć pierwszy kwiat –
umieśćmy go w gąbce i sprawdźmy, czy wystaje dekoracyjnie
ponad rant pudełka.
5. Kwiaty umieszczamy kolejno jeden za
drugim, dość gęsto, tak aby nie było dużych prześwitów. Zaczynamy od obwodu, a na końcu wypełniamy środek.
6. Kolor tulipanów warto dobrać do
barwy pudełka. Wiosną są to kwiaty najpopularniejsze i tym samym dostępne w ogromnej liczbie ciekawych, różnorodnych odmian.
7. Na koniec delikatnie i pojedynczo układamy
na kwiatowej kompozycji słodkie makaroniki. Dekorację możemy przygotować też
jedynie w wersji kwiatowej. Jeśli wybierzemy tulipany o nietypowym kształcie,
np. strzępiaste lub papuzie, wygląd będzie równie efektowny.