Ozdobne i smaczne korale
Lista niedocenianych i nieco zapomnianych roślin, które są nie
tylko bardzo dekoracyjne przez większość roku, ale też mają
ogromny potencjał kulinarny jest naprawdę długa. Aronia, jarzębina (jarząb pospolity), głóg, rokitnik, rajska jabłoń, dereń, dzika
róża to tylko niektóre rośliny ozdobne,
których owoce zawierają wiele witamin, składników mineralnych oraz innych związków nieocenionych dla naszego zdrowia. Niektóre z nich można
jeść na surowo. Inne odkrywają swoje
walory po przetworzeniu. Jednak niezależnie od tego, czy owoce wykorzystamy w kuchni, obecność tych odmian zawsze uczyni ogród niebanalnym. Jesień to idealna pora na ich
sadzenie.
JESIENNI DEKORATORZYCzołową rolę w jesiennym ogrodzie
powinien odgrywać jarząb pospolity.
Może mieć formę dużego krzewu lub
małego drzewa. Oprócz charakterystycznych dla tego gatunku odmian
z koralowymi owocami, do bardzo oryginalnych należy ’Jarząb Koehnego’.
Jego białe, drobne owoce i delikatne
liście jesienią zyskują buraczkowoczerwony odcień. Godna uwagi jest
też odmiana ’Rubinovaja’. Jej głęboko
czerwone owoce są pyszne i możemy
je zjadać prosto z drzewa. Żadnych
problemów nie stwarza też uprawa
aronii czarnej. Zebrane w kiście niewielkie kuliste owoce doskonale się
prezentują na okazałych rozłożystych krzewach. Do bardzo dekoracyjnych ozdób o tej porze roku z pewnością należy rokitnik zwyczajny. Dorasta do 3-6 m wysokości, a więc nadaje
się jedynie do dużych ogrodów. Jeśli
obok siebie posadzimy osobniki męskie i żeńskie, jesienią pojawiają
się na nich niewielkie, pomarańczowe owoce. Rokitnik doskonale wygląda jako żywopłot. Aparycja jesiennego ogrodu nabierze wyrazu, jeśli
posadzimy w nim rajską jabłoń. Występuje w postaci okazałego krzewu
lub niewielkiego drzewka, co sprawia, że może się znaleźć nawet na małej działce. Już we wrześniu jej gałęzie obsypane są niewielkimi kulistymi jabłuszkami w odcieniach głębokiej czerwieni. Szkarłatne owoce
o tej porze roku zdobią także głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy oraz szkarłatny. Bardzo smaczne, przypominające w smaku jabłka ma odmiana
’Pauls Scalet’, można je jeść wprost
z drzewka. Ten ozdobny krzew lub
niezbyt wysokie drzewo osiąga wysokość od 3 do 6 m. W przydomowym ogrodzie nie powinno też zabraknąć czerwonych owoców derenia
jadalnego.
Zj 6. Rokitnik, aronia, jarząb, rajska jabłoń czy dzika róża są nie tylko piękne, ale też łatwe w uprawie. Nie mają wyskich wymagań glebowych, niestraszny im także mróz czy zanieczyszczone powietrze.
SMACZNE I ZDROWE Warto pamiętać, że mniej popularne
owoce to doskonałe źródło witamin.
Kopalnią witaminy C są wbrew powszechnej opinii wcale nie cytryny, ale dzika róża. W 100 g jej owoców jest
aż 1800 mg witaminy C. Zawierają też
witaminy: B1, B2, B3, A, E, K. Do atutów
owoców tego krzewu należą też wyjątkowe właściwości przeciwzapalne. To sprawia, że warto z nich przyrządzić
konfitury, sosy do mięs albo kompoty.
Susz może być składnikiem mieszanek ziołowych lub zimowych herbatek. Nieco mniej witaminy C mają
owoce rokitnika, bo 1100 mg na 100 g.
Jej niewielką ilość tracą podczas gotowania. Owoce rokitnika to też źródło
witamin E, F, K, P, B12, D i prowitaminy
A – jest w nich jej trzy razy więcej niż
w marchwi. Z rokitnika można przyrządzić dżemy, soki oraz pasty. Przetwory mają lekko cytrusowy smak.
Sproszkowane suszone owoce krzewu
warto wykorzystać jako przyprawę do
mięs. Do bogatych w witaminę C należą też owoce derenia – ich garść zawiera jej tyle samo co 4 cytryny. Mają
też witaminę B, potas, wapń czy żelazo.
Przetwory z derenia sprawdzą się, gdy
gorączkujemy, podczas biegunki oraz
oczyszczania organizmu. Z tych owoców można przyrządzać konfitury,
kompoty lub nalewki. Warto też wzbogacać nimi przetwory z gruszek oraz
jabłek. Bombą witaminową jest także
aronia. To bogate źródło witaminy P,
czyli bioflawonoidów zwalczających
wolne rodniki. Zawiera również witaminy C, E, B2, B3, B9 (czyli kwas foliowy) oraz wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan, jod i bor. Warto z niej
przyrządzić sok, powinny po niego
sięgać osoby z nadciśnieniem, miażdżycą, nowotworami oraz problemami z oczami. Owoce jarzębiny
oprócz witaminy C i prowitaminy A są
bogate m.in. w kwasy organiczne,
substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany. W postaci naparów łagodzą liczne dolegliwości. Flawonoidy zawarte w głogu dzięki właściwościom rozkurczowym złagodzą bóle
menstruacyjne czy sercowe. Warto
więc wykonać z jego owoców sok,
dżem czy nalewkę.
Niektóre owoce, np. rokitnika czy aronii należy zbierać po pierwszych przymrozkach. Mają wtedy łagodniejszy smak.