Pielęgnacja blatów kuchennych
Urządzając
kuchnię, stajemy przed wyborem blatu. Oferta jest bardzo szeroka i oprócz różnorodności kolorów oraz faktur mamy też do dyspozycji
różnorodne materiały. Warunkują one cenę, ale także trwałość
oraz użyteczność, a to szczególnie ważne w przypadku tego wyposażenia
kuchni – na
blacie kroimy różnorodne produkty, stawiamy gorące garnki, ma
on też stały kontakt z wodą i wilgocią. To sprawia, że trzeba o niego dbać. Dzisiaj pielęgnacja blatów kuchennych nie jest trudna
– do każdego rodzaju mamy bowiem odpowiednie środki i rozwiązania sprzyjające zachowaniu tych powierzchni w dobrym
stanie.
Wśród szerokiej gamy środków czyszczących znajdziemy gotowe produkty przystosowane do pielęgnacji blatów z różnych materiałów (fot. pixabay.com)
Pielęgnacja
blatów kuchennych z drewnaZarówno
osoby gotujące, jak i podziwiające kuchnię jedynie z dystansu
docenią drewniany blat. Wprowadza on przytulną atmosferę, a jego
ciepła w dotyku powierzchnia i przyjazna faktura niezwykle ozdabia
pomieszczenie. Niestety jest to materiał stosunkowo
miękki, nieodporny na długotrwałe zamoczenie oraz detergenty. Do
kuchni stosuje się płyty z drewna klejonego.
Dzięki tego typu obróbce blat nie jest narażony na deformację pod
wpływem wilgoci. Nie rozsycha się, nie pęka, nie pęcznieje.
Trwały będzie jedynie odpowiednio
zabezpieczony blat. Lakierowany
będzie łatwy w pielęgnacji – można go czyścić wilgotną,
miękką szmatką – jednak tylko na początku użytkowania. Później
lakier będzie się łuszczył i pękał. Dlatego lepiej jest drewno
zaolejować. Należy zastosować olej
do drewna, który
został dopuszczony do kontaktu z żywnością i wyprodukowany na
bazie naturalnych surowców – olejów i wosków roślinnych. Olej
wnika w głąb drewna, dzięki czemu tak wykończone drewno będzie
oddychać, jest też odporne na ścieranie.
Ewentualne przebarwienia i zabrudzenia usuniemy delikatnie
drobnoziarnistym papierem ściernym, a kolejne warstwy oleju
(konserwację należy przeprowadzać regularnie), będą tworzyły
coraz silniejszą warstwę ochronną.Pielęgnacja
laminowanych
blatów kuchennychNajchętniej
wybierane, nie tylko ze względu na cenę, są blaty wykonane z płyt drewnopochodnych, których warstwa
wierzchnia jest laminowana. Nowoczesna technologia produkcji tego
rodzaju blatów pozwala na uzyskanie bardzo dużej odporności, która w kuchni jest niezwykle pożądana. Do nowoczesnych i najwygodniejszych w pielęgnacji można zaliczyć blaty wykonane z płyty MDF z krawędziami wykończonymi płytą HDF. Wyjątkowo
polecane są też blaty pokryte laminatem HPL, którego
wielowarstwowa powłoka jest znacznie bardziej odporna na wodę,
tłuszcze, chemikalia, trwałe przebarwienia i ścieranie. Należy
uważać podczas ich pielęgnacji, zwłaszcza gdy krawędzie nie są obłe, lecz mają przyklejone boczne laminaty. Wilgoć dostająca się w szczeliny może spowodować odspojenie się pasów okleiny. Ich
gładka powierzchnia odporna jest na działanie detergentów. Bez
trudu domyjemy każde zabrudzenie stosując powszechnie
stosowane środki czystości, np. popularne detergenty,
pod żadnym pozorem nie stosujemy rozpuszczalników. Niezależnie od
budowy tego rodzaju blatów, do ich pielęgnacji należy stosować
miękkie ściereczki i gąbki. Pamiętajmy
też, by po
usunięciu zabrudzeń powierzchnię blatu zawsze wytrzeć do sucha.
Blatów laminowanych nie należy nabłyszczać – laminat to powierzchnia wykończona, już na etapie jej wyboru może być matowa
lub błyszcząca.
Blat laminowany najlepiej myć łagodnymi środkami i miękką szmatką (fot. pixabay.com)
Pielęgnacja
blatów kuchennych z kamieniaDo
wyboru mamy blaty wykonane z naturalnego kamienia lub różnorodnych
konglomeratów. Do najbardziej odpornych zaliczyć można płyty
granitowe.
Bez
trudu zmyjemy zanieczyszczenia wodą z dodatkami detergentów. Oczywiście
do pielęgnacji blatów kamiennych można też wykorzystać
specjalistyczne
środki czyszczące. Ich
użycie daje nam gwarancję, że nie zmatowimy ani nie uszkodzimy w inny sposób kamiennej powierzchni. Blaty z kamieni o większej porowatości, a tym samym nasiąkliwości, np.
marmuru, mogą ulegać głębokim przebarwieniom – wylany sok czy
nawet herbata mogą wnikać głęboko w jego strukturę. Dlatego
wymagają
impregnacji
specjalnymi preparatami. Należy sięgać po impregnaty dopuszczone
do kontaktu z żywnością. Zapobiegają
one zaplamieniom z soków czy zatłuszczeniom. Przed wyborem
impregnatu sprawdźmy również, czy nie zmienia on barwy kamienia.
Bardzo efektowne kamienie porowate, takie jak choćby trawertyn, mają
na tyle głębokie zagłębienia w swej powierzchni, że przed
impregnacją należy
je zabezpieczyć żywicą epoksydową do kamienia.Czyszczenie
blatu z konglomeratu wymaga większej uwagi, niż pielęgnacja jego
odpowiednika powstałego z surowca litego. Nie będzie tak odporny na
szorowanie i działanie detergentów. Myjemy go miękką wilgotną
szmatką, gdyż łatwo ulega zarysowaniu, ściera się i traci
połysk.zdjęcie otwierające: Deante