Porządek gwarantowany
W kuchni ze względu na jej charakter porządek i czystość
mają duże znaczenie. Utrzymanie w niej ładu w znacznym stopniu
ułatwi, a także uprzyjemni przyrządzanie i spożywanie posiłków. Jest też
istotne ze względu na higienę, a nawet bezpieczeństwo jej użytkowników. A przecież nawet największym pedantom zdarza się bałagan w kuchni –
szczególnie nietrudno o niego w czasie przyrządzania potraw
świątecznych czy uroczystego obiadu. Po rozpakowaniu plastikowej lub papierowej
torebki nie tylko na blacie, ale także w szafkach można znaleźć ślady
wielu produktów. Równie kłopotliwe bywa przechowywanie suszonych owoców czy
grzybów – w nieodpowiednich warunkach nie tylko „brudzą” półki, ale też
szybciej się psują. Korzystniej będzie, jeśli umieścimy je w odpowiednich
pojemnikach. Porządkowi na kuchennych półkach służy jeszcze więcej wygodnych
rozwiązań. Są mało kosztowne, a znakomicie usprawniają organizację kuchennego
życia.
POJEMNIKI NA WSZYSTKOKorzystanie z pojemników to nie tylko dobry sposób na
uniknięcie nieporządku. Dzięki nim przedłużymy świeżość rozpakowanych
produktów. W szczelnie zamkniętych ich smak i zapach pozostają dłużej
właściwy. Nie ma też ryzyka, że w żywności zagnieżdżą się mole lub inne
szkodniki. Wybierając pojemniki do przechowywania domowych zapasów, sięgajmy
tylko po produkty przeznaczone do kontaktu z żywnością. W tym przypadku
uroda musi iść w parze z bezpieczeństwem. Szczegółowe informacje
zazwyczaj określa ich producent. Przed zakupem pojemników warto przejrzeć nasze
zapasy żywności, co pozwoli nam określić liczbę koniecznych naczyń oraz ich
wielkość. Warto kupować je w wieloelementowych zestawach o zróżnicowanej wielkości. Komplet może się składać z pojemników
przeznaczonych do przechowywania cukru, kawy, herbaty oraz uzupełniającego je
chlebaka. Tak skomponowane akcesoria nie tylko ułatwiają przechowywanie, ale
także utrzymanie porządku, a w przypadku wyeksponowanych pojemników również
harmonię aranżacji.
POPULARNY PLASTIKDo najczęściej stosowanych należą pojemniki wykonane
z tworzywa sztucznego, np. szczególnie odpornego na uszkodzenia
mechaniczne czy skrajne temperatury polipropylenu. Jego zaletą jest też
szczególnie wysoka ochrona przed wilgocią. Pojemniki plastikowe wykonuje się
także z poliwęglanu lub mieszanek innych tworzyw. Niezależnie od
składu, wszystkie pojemniki są lekkie, mają wiele kształtów i różnorodną
wielkość, są dostosowane do przechowywania bardzo rozmaitych produktów, poczynając
od przypraw przez ryż czy bułkę tartą po makarony. Dzięki nim zapanuje również
porządek w lodówce – bez problemu znajdziemy odpowiednie do przechowywania
wędlin, dań obiadowych, a nawet jajek. Owoce, np. cytryny, można przechowywać w pudełkach kształcie owocu, co sprzyja zachowaniu ich świeżości i aromatu. Ciekawym
rozwiązaniem są też pojemniki zaprojektowane specjalnie z myślą
o kawie. Dzięki zastosowaniu próżni przechowywany w nich produkt nie
straci swoich walorów zapachowych i smakowych. Gwarancje bezpiecznego
zastosowania potwierdzi oznaczenie międzynarodowym symbolem, np. widelca i pucharu (kieliszka). Pojemniki nie powinny zawierać szkodliwego bisfenolu A,
czyli BPA, ponieważ naczyń z ich zawartością nie można używać
w kuchence mikrofalowej, a także długo przechowywać przetworzonej żywności w lodówce, dlatego wybierajmy pojemniki oznaczone symbolem BPA free. Na
pojemniku może się też znajdować symbol określający zakres temperatur, w jakich
może być stosowany. Dla zwolenników ekologii ważną informacją jest wstęga Mobinusa
w postaci trójkąta złożonego z 3 strzałek, dzięki niej wiemy, że
produkt nadaje się do recyklingu. Wybierając naczynie, zwróćmy uwagę na
szczelność pokrywki. W kuchni docenimy pojemniki z antypoślizgową powierzchnią,
co gwarantuje pewny chwyt, nawet gdy sięgniemy po nie mokrą dłonią. Pojemniki plastikowe niekiedy bywają trudne do
wyczyszczenia. Chłoną także zapachy, które mogą się utrzymywać nawet po
starannym umyciu.
UNIWERSALNE SZKŁOPrzechowywanie żywności w szklanych pojemnikach to sposób
sprawdzony przez pokolenia. Ich używanie jest z pewnością bezpieczne dla
naszego zdrowia, ponieważ szkło to tworzywo naturalne, nie wchodzi
w reakcje chemiczne z żywnością oraz nie wytwarza żadnych
szkodliwych związków. Szklane opakowania nie przyjmują też zapachów
przechowywanych w nich artykułów. Trzymane w nich produkty spożywcze zachowują
dłużej świeżość, smak i zapach. Wyposażone w zakrętki można bardzo
szczelnie zamknąć, pod warunkiem, że pokrywka będzie szczelna, a najlepiej
wyposażona w uszczelkę. Są więc idealne choćby do przypraw, a także
grzybów czy suszonych owoców. Schowane do nich płatki śniadaniowe czy grzanki
będą zawsze chrupiące. Atutem szklanych pojemników jest również ich różnorodność.
Bez problemu możemy wyposażyć kuchnię zarówno w niewielkie słoiczki na
przyprawy, jak i duże pojemniki na spaghetti. W szkle można przechowywać jedzenie nie tylko na kuchennych
półkach, ale też w lodówce, a nawet zamrażarce. Do tych funkcji są dostosowane
szklane pudełka ze szczelnymi pokrywkami. Duże możliwości otwierają naczynia
ze szkła żaroodpornego – przechowywane w nich jedzenie można podgrzewać lub
przyrządzać bez konieczności zmiany naczynia. Wiele szklanych pojemników ma również
atrakcyjny design, co sprawia, że chętnie je eksponujemy na otwartych półkach.
Ozdobą kuchni mogą być pojemniki szklane z rysunkiem koronki.
CERAMIKA KU OZDOBIEJeśli zależy nam na tym, by pojemniki z żywnością stały
się dekoracją kuchni, sięgnijmy po ceramikę. Design tego rodzaju pojemników
kojarzy nam się przede wszystkim z ciepłą kuchnią rustykalną. To często
okrągłe lub prostokątne pudełka z ozdobnymi wzorami lub napisami.
Neutralne są w odcieniach bieli z drewnianymi wieczkami, chociaż wiele
modeli ma też pokrywki ceramiczne. Naczynia tego rodzaju są bezpieczne dla
naszego zdrowia, ponieważ ceramika nie wchodzi w reakcje
z przechowywaną w niej żywnością. Sprawdzą się w kuchni
alergika. Warto w nich trzymać produkty sypkie. To propozycja głównie do
przechowywania suchej żywności oraz przypraw, szczególnie tych, które zawsze
powinny być na wyciągnięcie ręki, takich jak sól czy cukier, a także kawa
oraz herbata. Pamiętajmy jednak, że ceramika jest dość ciężka, najlepiej
więc wykorzystywać ją do żywności przechowywanej w niewielkich ilościach
lub lekkiej. Minusem ceramiki jest jej kruchość, pojemnik z tego surowca łatwo
obić lub stłuc. Wyroby ceramiczne dobrze reagują na niskie temperatury,
można w nich przechowywać żywność w lodówce. Wiele z nich sprawdza się też
podczas podgrzewania jedzenia w kuchence mikrofalowej i piekarniku. Klimatu
dodadzą wnętrzu stare pojemniki ceramiczne – nawet w nowoczesnej kuchni warto
wyeksponować rodzinne pamiątki, łatwo także je znajdziemy na pchlich targach
i w internecie.
FUNKCJONALNY METALJeśli zależy nam na jak najdłuższym zachowaniu aromatu oraz gwarancji
całkowitego odcięcia żywności od wilgoci, wybierzmy pojemniki metalowe. To idealny wybór, by zachować świeżość domowych ciasteczek, orzechów, chrupek,
płatków śniadaniowych czy cieszyć się zapachem kawy, ziół i herbaty.
Metalowe puszki będą też dobre do przechowywania mąki, ryżu, a także
kasz. Oprócz szczelności atutem metalowych pojemników jest ich lekkość oraz
duża trwałość – nie są narażone na zbicie. Pojemniki tego rodzaju mogą być
duże, nawet o pojemności 1,5-2 l, dzięki czemu zmieści się w nich całe
opakowanie mąki, cukru lub paczka płatków. Mała waga puszek sprawi, że gdy będą
potrzebne, sięgniemy po nie bez wysiłku. Nie należy ich jednak wykorzystywać do
przechowywania świeżych owoców, kiszonek czy zup, ponieważ wchodzą w reakcję z kwasem, tworząc nieprzyswajalne dla naszego organizmu związki. Nowoczesne
pojemniki metalowe mają otwory zapewniające dopływ powietrza – z powodzeniem
można więc w nich przechowywać również warzywa. Do zalet pojemników metalowych należy ich bogate wzornictwo.
Sięgając po nowe produkty, bez problemu dobierzemy odpowiednie do kuchni
rustykalnej, industrialnej czy loftowej.Wiele produktów jest sprzedawanych w efektownych metalowych
opakowaniach – pudełka po wykorzystanych już produktach np. herbacie,
ciasteczkach czy kawie można wykorzystać do innych celów. Stare metalowe puszki nadadzą kuchni
charakter vintage.