Robot pomocny w kuchni
Choć nasze kuchnie nie przypominają już dawno tych, jakie pamiętamy z domów naszych babć, a dzięki wielu udogodnieniom kucharzenie powinno być
łatwiejsze, to przygotowanie na czas śniadań, obiadów i kolacji jest nie lada
wyzwaniem. Nie jest tajemnicą, że pracę znacznie usprawnia dobra organizacja,
ale odpowiedni pomocnik też
się przyda. Warto zatem kuchnię
wyposażyć w efektywny robot
kuchenny, który ułatwi i przyspieszy
przygotowywanie codziennych potraw. W zależności od naszych potrzeb – ilości
osób w rodzinie, ulubionych posiłków i preferowanej diety – dobierzemy urządzenie
na miarę tak, aby dzień w kuchni mijał nam przyjemnie oraz pozostawiał czas na
inne zajęcia.
OD ZWYKŁEGO MIKSOWANIARobotem kuchennym, z którym
codzienne przygotowywanie posiłków może stać się przyjemniejsze i ciekawsze,
jest mikser kuchenny kielichowy. To nieskomplikowane urządzenie elektryczne, które
pozwala na rozdrabnianie, szatkowanie oraz ubijanie, a także (w modelach o większej mocy i wzmocnionych nożach) kruszenie lodu. Maszyna wyposażona jest w pojemny kielich i głowicę z tarczą ostrzy oraz panel do regulacji
kilkustopniowej pracy silnika. Taki prosty i niewielki robot polecany jest
szczególnie osobom prowadzącym zdrowy styl życia, nieposiadającym dużej
rodziny, a także niestołującym się regularnie w domu, czyli niekucharzącym
często i dużo. Dzięki mikserowi kielichowemu można bowiem przyrządzić łatwe i szybkie posiłki takie jak zdrowe, witaminowe koktajle owocowo- warzywne, musy
owocowe czy przeciery warzywne, świeże soki, farsze, humusy oraz desery, w tym
niektóre ciasta np. na naleśniki czy biszkopt (niewymagające wyrabiania).
PRZEZ KROJENIE I MIELENIE
ORAZ WYRABIANIE CIASTA Nowoczesny robot
kuchenny to nadal przede wszystkim malakser, czyli urządzenie, które głównie pełni rolę rozdrabniacza. Łączy on w sobie funkcje miksująco-mieszające, ale wyposażony jest dodatkowo w akcesoria i nakładki pozwalające na przygotowanie oraz obróbkę żywności w szerokim
zakresie, większym niż tylko rozdrabnianie. Nowoczesny robot kuchenny składa się z wielu elementów. W typowym zestawie znajdziemy np. większy i mniejszy kielich
na określone produkty, nóż do rozdrabniania i mielenia, mieszadło do ciasta,
ubijak do piany, przystawkę wirującą do soku, wyciskacz do owoców cytrusowych, tarcze
do krojenia w plastry i słupki, a także do ścierania na grubej i cienkiej
tarce, czasem także młynek do kawy i orzechów. Tym samym robot pozwala na
szeroki zakres działań kulinarnych w przygotowaniu sałatek, surówek,
półproduktów do dań ciepłych, musów, koktajli, sosów, past i kremów. Zapewnia także
możliwość wyrabiania ciast, np. do pierogów czy na ciasto drożdżowe. Modnym i bardzo funkcjonalnym w kuchni stał się robot planetarny, zawdzięczający
swą nazwę dość nietypowej pracy mieszadeł, które oprócz tego, że obracają się
standardowo wokół własnej osi, wykonują także spiralny ruch wewnątrz misy
stanowiącej jego główny element. Proste modele tego typu urządzeń dedykowane były
jedynie do wyrobu i przygotowywania wszelkiego rodzaju wypieków. Ich budowa,
czyli umieszczone w wysokiej i szerokiej misie mieszadła, gwarantowała czystość i nieangażowanie rąk przy wyrabianiu ciasta. Producenci szybko jednak
rozbudowali ten typ robota o inne dodatkowe akcesoria, które wzbogaciły zakres
jego działań. Niektóre modele poza kompletem wymiennych mieszadeł wyposażone są w dodatkowe nakładki takie jak malakser lub szatkownica, maszynka do mielenia
mięsa czy wyciskarka do cytrusów.
PO GOTOWANIE I SMAŻENIE Możliwość podgrzewania przez robota kuchennego zrewolucjonizowała jego użytkową funkcję. W ostatnim czasie na rynku pojawiło się wiele modeli bardzo nowoczesnych termorobotów kuchennych łączących w sobie wszelkie możliwości wstępnej obróbki
produktów jak krojenie, mielenie, miksowanie, wyrabianie wraz z możliwością ich podgrzewania, gotowania, a nawet podsmażania. Wysokogatunkowe materiały
oraz duża moc urządzeń sprawiły, że bez trudu możemy przygotować w nich rozmaite
dania jednogarnkowe, nie wykorzystując niemalże żadnych innych urządzeń. Przygotowanie
zup czy gulaszy, od początku do końca – od krojenia produktów po gotową potrawę
– odbywa się za pośrednictwem termorobota. Te wielofunkcyjne urządzenia często wyposażone są również w nowoczesne oprogramowanie prowadzące gotującego krok po kroku
przez cały proces przygotowania posiłku. Bardzo często zawierają także bazę
inspirujących przepisów. Gdyby nie fakt, że na wykwintny posiłek trzeba jeszcze
zrobić zakupy – obiad w nowoczesnym robocie kuchennym ugotowałby się sam.