Smacznie, zdrowo i estetycznie – czyli dania w naczyniach żaroodpornych
Uniwersalne i praktyczneNaczynia żaroodporne potrafią wydobyć z przygotowanych dań
nie tylko ich wyjątkowe walory smakowe
ale również estetyczne. Ogromną zaletą naczyń jest możliwość użycia ich
również, jako pojemniki do serwowania i przechowywania potraw. Kolorowe
warzywa, przekładane plasterkami sera czy kawałkami mięsa prezentują się
znakomicie zarówno w czasie pieczenia czy zapiekania jak i na stole, podczas
uroczystego obiadu lub kolacji. Gdy prosto z pieca trafiają na stół, stają się
jego wspaniałą ozdobą, ukazując piękno podawanych dań. Naczynia szklane będą
najlepszym tłem dla różnych warzyw lub mięs, ceramiczne natomiast, idealnie
wpiszą się w kolorystykę panującą w jadalni lub, zgodnie z zasadą kontrastu,
doskonale ją ożywią. Naczynia
szklane ze względu na swój ponadczasowy design świetnie będą pasować do każdego
stylu aranżacji i co niezwykle istotne dla wszystkich dbających o środowisko
naturalne, wykonane są z materiału w całości podlegającego recyklingowi. Zaletą
naczyń jest przeźroczystość, która sprawia iż mamy nie tylko kontrolę nad procesem
pieczenia, ale także możemy w całości zaprezentować ich zawartość. Natomiast naczynia
pokryte bezpieczną dla użytkowników gładką i nieprzywieralną ceramiczną powłoką,
posiadają szklane pokrywy umożliwiające doglądanie potrawy. Charakteryzują się one
również dużą wytrzymałością na zarysowania i otarcia. Zarówno szklane, jak i
ceramiczne naczynia są odporne na działanie wysokich temperatur, nie tracąc
równocześnie smaku przyrządzanego dania. Dzięki swej gładkiej powierzchni
pozbawionej kątów i żłobień, w których może gromadzić się tłuszcz lub resztki jedzenia, łatwo i szybko je umyjemy. Używanie
naczyń żaroodpornych ma również wymiar ekonomiczny. Służą nam nie tylko do
pieczenia czy grillowania, ale także serwowania i przechowywania posiłków.
Ograniczamy w ten sposób ilość akcesoriów do mycia, oszczędzając tym samym
wodę, energię i oczywiście domowe wydatki.
Zdj.1. Naczynie żaroodporne okrągłe. Źródło: Materiały prasowe GALICJA
Na każdą okazjęTe praktyczne, kuchenne akcesoria posiadają różne kształty i rozmiary, a w przypadku naczyń ceramicznych również barwy. Okrągłe, kwadratowe
czy prostokątne pozwalają na przygotowanie różnorodnych dań na każdą okazję - z ryb, kurczaka, warzywnych, smacznych zapiekanek, a nawet deserów i pizzy. Najlepiej,
jeśli w swojej kuchni będziemy posiadać kilka modeli w różnych rozmiarach. W przypadku dużej rodziny doskonale sprawdzą się naczynia o większych gabarytach,
które pozwolą na wygodne przyrządzanie ulubionych potraw. Dania w naczyniach
żaroodpornych nie wymagają użycia tłuszczu, dlatego doceniane są przede
wszystkim przez osoby ceniące zdrowy styl życia. Zaletą używania naczyń
żaroodpornych jest także krótki czas oczekiwania na potrawy. Na szybką kolację przygotujemy
na przykład serową zapiekankę z makaronem, zielonym groszkiem i odrobiną natki
pietruszki czy szczypiorku. Możemy do niej dodać kawałki szynki lub boczku.
Osoby doceniające smak i wartości odżywcze warzyw zapewne o tej porze roku sięgną
po dynię lub cukinię, wzbogaconą dobrej jakości serem i aromatycznymi
przyprawami. Ci z nas, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez mięsa, zasmakują na
pewno w grillowanych kiełbaskach z papryką i pomidorami czy soczystym udku
kurczaka otoczonym listkami bazylii. Naczynia żaroodporne mają nam wiele do zaoferowania. Dania
przyrządzane w nich są nie tylko różnorodne, ale także smaczne i zdrowe.
Wystarczy nieco inwencji własnej lub dla wygodnych -skorzystanie z wyszukiwarek
internetowych, by szybko i w prosty sposób wyczarować estetycznie wyglądające, wyśmienite
potrawy na każdą okazję - pieczone, duszone i grillowane. Znakomicie sprawdzają
się podczas przygotowania codziennych posiłków, jak również uroczystych
kolacji. Komfortowe w użytkowaniu, wraz z wielobarwną zawartością wspaniale
dekorują nasze stoły, zachęcając tym samym do skosztowania każdej znajdującej
się w nich potrawy.
W materiale wykorzystano informacje i zdjęcia produktów marki
Galicja dla Twojego Domu