Stalowe piece kominkowe – na co zwrócić uwagę przy zakupie
Wolno
stojący piec kominkowy najczęściej nazywany jest kozą. Nie wymaga
zabudowy, można go postawić właściwie w dowolnym miejscu, jedyny
warunek to możliwość podłączenia do komina. Zazwyczaj zbudowany
jest z dwóch części: pieca oraz instalacji odprowadzającej
spaliny. Palenisko jest zamknięte i przeważnie wyposażone w efektowne drzwiczki lub otwory. Piec stalowy jest lżejszy niż
żeliwny (takie modele są również dostępne), szybciej też i mocniej się nagrzewa, oddaje ciepło całą powierzchnią,
sprawiając, że w pomieszczeniu szybko jest ciepło. Jego wadą są cienkie ścianki – ciepło przestaje być generowane tuż po
wygaszeniu paleniska. Akumulację możemy zwiększyć, obudowując
piec np. kaflami z kamienia. Biorąc pod uwagę rodzaj opału,
wyróżniamy stalowe piece kominkowe na węgiel i drewno oraz piece
kominkowe na pellet. Dogrzewanie nim różnych pomieszczeń, np.
salonu czy sypialni, pozwala znacznie obniżyć koszty za główne
źródło ciepła, np. gaz czy prąd.
Stalowy
piec kominkowy nie tylko w domu Z podłączeniem stalowego pieca kominkowego nie ma najmniejszego
problemu w domu jednorodzinnym – podłączamy go do przewodu
kominowego. Jednak na montaż kozy mogą również pozwolić
właściciele lokali w kamienicach i starym budownictwie, które
kiedyś były ogrzewane piecami kaflowymi. W takich mieszkaniach w
ścianach ukryte są przewody kominowe. Decydując się na piec,
zapewne będziemy musieli do średnicy przewodu kominowego dopasować
wylot ujścia spalin. Pamiętajmy jednak, że przed podłączeniem
pieca koniecznie należy zasięgnąć opinii kominiarza.
Ważna
moc stalowego pieca kominkowego
Im
większa moc pieca, tym większą powierzchnię jest w stanie on
ogrzać. Z tego też względu ważne jest odpowiednie dobranie mocy
urządzenia do kubatury pomieszczenia. Umownie przyjmuje się, że 1
kW mocy pieca kominkowego (w przypadku nowej instalacji) jest
efektywnie ogrzać pomieszczenie o powierzchni 10-12 m2 i wysokości 2,5 m. Jeśli nasze pomieszczenie kubaturę równą 150
m3, to będziemy potrzebowali pieca o mocy minimum 6 kW.
Moc pieca może być mniejsza, jeśli zależy nam na okazyjnie
używanym dodatkowym źródle ciepła, wspomagającym instalację
cieplną. Nie powinniśmy mieć najmniejszego problemu z doborem
odpowiedniego pieca, gdyż na rynku dostępne są urządzenia o mocy
od 3 do 17 kW.Inne
istotne parametry podczas zakupu pieca stalowego
Zanim
wybierzemy piec stalowy do naszego domu, powinniśmy porównać kilka
danych technicznych, aby model który kupimy spełniał nasze
potrzeby.
Sprawność
spalania. Wartość ta podawana jest w procentach – najczęściej
jest to od 70 do 90% – i określa, jak dużo ciepła piec będzie w stanie uzyskać z określonej dawki opału. Ma to bezpośrednie
przełożenie na koszt eksploatacji, bo z tej samej ilości drewna
czy brykietu można uzyskać różną ilość ciepła.
Czas
spalania. Definiuje, na ile wystarczy jedna dawka opału. Jeżeli
piec ma być głównym źródłem ciepła, to dla wygody powinien
spalać opał minimum 7 godzin – dostępne są modele z czasem
spalania powyżej 10 godzin.
Sposób
dostarczania opału. Większość pieców stalowych wyposażonych
jest we frontowe, oszklone drzwi, przez które wkładamy opał.
Zdecydować możemy się również na modele z klapami górnymi lub
bocznymi.
Regulacja
mocy. Dobrej jakości piece mają szybry lub przepustnice, które
umożliwiają regulację siły płomienia (a co za tym idzie i czasu
spalania) i temperatury. Niektóre modele wyposażone są także w regulatory wlotu powietrza lub termostat, który możemy w dowolny
sposób zaprogramować według naszych potrzeb.
Usuwania
popiołu. Warto zakupić piec kominkowy, który będzie miał
oddzielny, wyciągany pojemnik na popiół – usprawni nam to jego
usuwanie. Najwygodniejszy będzie taki ze specjalną, szczelną
pokrywą, którą zamykamy na czas przenoszenia popielnika przez
pokój – będziemy pewność, że pomieszczenia nie zostaną
zabrudzone. Im bardziej pojemny pojemnik, tym rzadziej będziemy
musieli go opróżniać.
Dodatkowe
wyposażenie. Ciekawymi rozwiązaniami są piece kominkowe z piekarnikiem oraz ze specjalnymi półeczkami służącymi do
podgrzewania potraw. Przydatne są także wnęka na opał, szczotka
do usuwania osadów oraz szczypce.
Wylot
spalin. Musi zostać dostosowany do średnicy przewodu
kominkowego – jego średnica nie może być większa niż przekrój
przewodu kominkowego dostępnego w budynku.
Ekologiczność.
Czyli redukcja emitowanych do atmosfery spalin, którą nowoczesne
piece osiągają poprzez zastosowanie metody wtórnego spalania
(spalane są również cząsteczki znajdujące się w dymie) bądź
katalizatora, który pozwala spalić wszystkie gazy i szkodliwe
cząsteczki.Stalowy
piec kominkowy – ile musimy zapłacić
Oczywiście, to ile zapłacimy za stalowy piec kominkowy zależy od jego
wielkości, możliwości grzewczych i dodatkowego wyposażenia.
Musimy jednak pamiętać, że najtańsze modele (za kilkaset złotych)
będą w stanie ogrzać wyłącznie małą powierzchnię. Jeśli
chcemy mieć wydajmy piec, musimy przygotować się na wydatek
powyżej 1000 złotych. Na rynku dostępne są modele dużo droższe
– nawet kilkanaście tysięcy złotych.
zdjęcia: materiały prasowe