Świąteczne drzewko
Żywa choinka na stałe wpisała się w polską tradycję. Chociaż na
przestrzeni lat zmieniała się jej forma, to właśnie dzięki drzewku z lasu święta
Bożego Narodzenia zawdzięczają swój unikatowy charakter. Choinka wnosi do domu podniosłą
atmosferę, piękny zapach, prezentuje się naturalnie i niepowtarzalnie – nie ma
przecież dwóch identycznych drzewek! Wybór świątecznych choinek jest spory, ale
najczęściej kupujemy świerki, jodły lub sosny – cięte lub w donicy. Różnią się one
wyglądem, zasadami pielęgnacji i oczywiście ceną. Cięte drzewko wymaga oprawy w stojak. Utrzyma się jednak w domu najwyżej przez kilka tygodni, po czym większość
gatunków szybko traci świeżość i igły. Natomiast choinka w donicy zachowa dłużej
swój urok, a jeśli mamy ogród, to na wiosnę możemy ją przesadzić do gruntu.
KOLOROWE ŚWIERKINajwiększą popularnością
cieszą się świerki. Drzewka mają ładną stożkową formę, a ich cena nie jest wygórowana.
Zazwyczaj wybieramy świerk pospolity, który intensywne pachnie. Ma krótkie, 1-2-centymetrowe, od
zielonych do ciemnozielonych, gęste (czasami ciężko wieszać ozdoby na krótkich
pętlach) i dość mocno kłujące igły. Niestety świerk pospolity już od momentu
wniesienia do domu gubi igły, a po 1-3 tygodniach zrzuca je wszystkie, co jest
jego największą wadą. Równie często w domach pojawia się świerk kłujący, nazywamy również srebrnym, o zielononiebieskich lub
szarosrebrnym igłach. Jego ciekawe odmiany to ’Hoopsi’, ’Iseli Fastigiate’, ’Shovenhorst’
czy karłowa ’Glauca Globosa’. Świerk kłujący postoi w mieszkaniu nieco dłużej
niż pospolity, ale – jak mówi jego nazwa – jego igły (2-3 cm) są bardzo kłujące.
Wydziela także słaby zapach. W roli świątecznego drzewka sprawdzi się także świerk serbski, charakteryzujący się dwoma jasnymi paskami na dolnej stronie
igieł, wywołującymi świetlany refleks, lub jego karłowa odmiana ’Nana’. Jego igły są bardziej miękkie niż u świerka srebrnego, a przez to mniej kłujące. Do małych
mieszkań dobrym wyborem będzie świerk
biały w odmianach ’Conica’ czy ’Laurin’.
JODŁY NA DŁUGOGodne polecenia są szczególnie
jodły kaukaskie o ciemnozielonych igłach. Są to najdroższe drzewka, ale mogą
przetrwać w domu w niezmienionym stanie nawet 2 miesiące. Igły cienkie i delikatne o długości 2-4 cm nie opadają, lecz usychają na gałęziach, niestety
nawet świeże nie pachną. Na jodle bardzo dobrze widoczne są ozdoby. Efektowne są również stalowoniebieskie jodły szlachetne, jodły koreańskie, np. w odmianie ’Silberlocke’ o zawiniętych fantazyjnie igłach.
SOSNY NIE TAKIE POSPOLITESosna pospolita to świąteczne drzewko, które nie cieszy zbyt dużą popularnością ze
względu na dość rzadkie igły. Natomiast intensywnie pachnie, a 4-8-centymetrowe
igły utrzymują się długo na gałązkach. Na jakie odmiany warto zwrócić uwagę? Najczęściej
spotykana jest tzw. sosna czarna o intensywnym zapachu i ciemnozielonych długich igłach, które
praktycznie nie opadają, lecz zasychają na drzewku. Ciekawie będzie wyglądać
także np. karłowa odmiana sosny czarnej ’Pyramidalis’, niewielka sosna zwyczajna ’Watereri’ czy odmiany sosny wejmutki o delikatnych igłach.
CIĘTE TYLKO ŚWIEŻEBędziemy długo cieszyli się
urodą ciętej choinki pod warunkiem, że kupimy świeże drzewko. Taki iglak
powinien mieć zielone i gęste igły
mocno trzymające się gałązek. Aby się
upewnić co do jakości wybranego przez nas egzemplarza, warto stuknąć pniem choinki o ziemię. Nie martwmy się, jak opadnie kilka igieł, gdyż jest to zjawisko
naturalne. Jednak gdy igły osypią się w dużej ilości, to jest to sygnał, że
niestety drzewko ścięto już dawno, co oznacza, że w ogrzewanym pomieszczeniu
nie przetrwa w dobrym stanie zbyt długo. Warto także przyjrzeć się pniu w miejscu
ścięcia. Jeśli na jego powierzchni znajduje się świeża żywica oraz miejsce ścięcia
ma jasny kolor, to możemy być pewni, że drzewko zostało ścięte 3-4 dni wcześniej
i śmiało możemy je kupić. Natomiast zaschnięta żywica, ciemny i przebarwiony ślad
po cięciu to znak, że iglak już dawno został ścięty, lepiej więc zrezygnować z jego zakupu. Możemy również przeprowadzić test. Gdy zgięta gałązka wróci do
pierwotnej pozycji, to choinka ma sporo soków, czyli jest świeża. Pamiętajmy, że
jeżeli kupiliśmy choinkę w mroźny dzień, to zanim wniesiemy ją do domu, najlepiej kilka godzin przetrzymać ją w chłodnym miejscu, np. garażu, aby przyzwyczaiła
się stopniowo do zmiany temperatury. Świąteczne drzewko dobrze jest umieścić w stojaku, do którego nalewa się wody. Warto także przyciąć trochę pień, aby umożliwić
mu lepsze pobieranie wody. Sprawdzonym rozwiązaniem jest osadzenie choinki w pojemniku z wilgotnym piaskiem. Unikajmy stawiania choinki w pobliżu grzejników.
Z DOMU DO OGRODUChoinka w pojemniku to ekologiczne rozwiązanie, ponieważ wiosną będziemy mogli posadzić ją w ogrodzie. Decyduje się
na nie coraz więcej osób. Najlepiej zakupy zrobić w sprawdzonym punkcie
ogrodniczym lub bezpośrednio w szkółce. Kupowanie na przypadkowym „placu” jest
dość ryzykowane, ponieważ często do pojemników trafiają egzemplarze bez korzeni
– a takich nie posadzimy już w ogrodzie. Również iglaki wykopane przed samą
sprzedażą nie mają dużych szans przetrwania do wiosny. Takie rośliny rozpoznamy
po świeżej ziemi w doniczce, ponadto łatwo się przekrzywiają. Wybierając choinkę,
którą zamierzamy posadzić w ogrodzie, najlepiej wybrać niewysokie drzewko – maksymalnie 1-1,5 m – które rośnie w stosunkowo dużej donicy. Jeśli 1,5-metrowy iglak
wsadzony jest do 10-litrowej doniczki, to raczej nic już z niego nie będzie.
Zanim wniesiemy ukorzenioną choinkę do mieszkania, powinniśmy wstawić ją na ok.
10 dni do pomieszczenia o temperaturze ok. 5oC np. do garażu, a następnie na 2-3 dni do temperatury ok. 10oC np. do altany. Podłoże w pojemniku musi być stale wilgotne.
Z LEGALNEGO ŹRÓDŁACięte choinki powinny
pochodzić albo z kontrolowanego wyrębu
lasu (z tzw. wycinki pielęgnacyjnej)
albo ze specjalnej plantacji. Kupując takie drzewka, nie przyczyniamy się do niszczenia lasów.
Jeśli nie mamy pewności, że choinki nie są z rabunku (dotyczy to gatunków
rodzimych, tzn. świerków pospolitych, jodeł pospolitych i sosen, inne pochodzą wyłącznie z upraw), zapytajmy sprzedawcę o dokumenty potwierdzające legalność drzewek.
Posiadanie takiego dokumentu jest obowiązkiem każdego sprzedawcy. Iglaki w pojemnikach najlepiej kupować w sklepach
ogrodniczych lub szkółkach. Egzemplarze,
które od początku były uprawiane w donicach, są trwałe i mają dobrze rozwinięty
system korzeniowy.