Wyspa w pełnym świetle
Kuchenna wyspa idealnie wpisuje się we współczesne trendy aranżacyjne.
Szczególnie warto o niej pomyśleć, jeśli zdecydujemy się na włączenie kuchni w otwartą strefę dzienną. Wyspa odegra wówczas ważną rolę dekoracyjną, posłuży też
do funkcjonalnego podziału przestrzeni. Niezależnie od tego, co zaplanujemy na
tym stanowisku, istotne będzie jego dobre doświetlenie. Światło sztuczne w takim przypadku nie tylko doświetli przestrzeń, która pełni przecież funkcję
roboczą, ale też nada temu miejscu stylowy wygląd.
W ZGODZIE Z ZASADAMIPlanując sposób oświetlenia
wyspy, pamiętajmy o jej
funkcji. Wpływa ona m.in. na wybór
rodzaju oświetlenia. Gdy np. na wyspie zaprojektowano płytę kuchenną, głównym źródłem
jej doświetlenia będzie oświetlenie zamontowane w okapie. Jeśli blat spełnia
zadanie stołu jadalnianego, zaprojektujmy nad nim lampy wiszące. Sprawdzą się
one także w roboczej przestrzeni, choćby nad zlewozmywakiem. W takich
przypadkach istotnym czynnikiem jest wysokość, na jakiej lampa zostanie zawieszona.
Funkcjonalnym rozwiązaniem są też spoty oraz plafoniery. Równie istotne jest dopasowanie oświetlenia do wielkości wyspy. Przestrzeń robocza wymaga równomiernego oświetlenia, dzięki
czemu nasz wzrok nie będzie się męczył podczas przygotowywania posiłków. Światło,
jakie dają lampy, powinno tworzyć jednolitą równomiernie rozłożoną taflę. Zwróćmy
uwagę na barwę światła. Niezależnie od funkcji wyspy w kuchni najlepiej sprawdzają
się źródła światła o ciepłej barwie, jaką daje to o temperaturze barwowej w zakresie 2800-3000 K oraz
Ra powyżej 80 – im bliżej 100, tym światło jest cieplejsze i bardziej zbliżone
do dziennego. W takim świetle potrawy wyglądają najbardziej apetycznie.
ŹRÓDŁO ŚWIATŁA NA MIARĘ
WYSPYZe światła na wyspie z powodu na przypisane jej funkcje korzystamy często i długo. Ze względu na stale
rosnące ceny energii elektrycznej duże znaczenie ma odpowiedni dobór źródeł światła.
Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?Efektywność energetyczna.Zgodnie z nową skalą
efektywności energetycznej najbardziej energooszczędne produkty są oznaczone
klasami C i D, które odpowiadają w skali dotychczas stosowanej wyrobom klasy
A++.Zużycie energii.Dane na ten temat
znajdziemy na opakowaniu. Jest ono podawane w kilowatogodzinach – kWh – i mówi o zużyciu energii elektrycznej przez 1000 godzin przy włączonym źródle światła.Strumień światła.To informacja podawana w lumenach – lm. Ma decydujący wpływ na to, czy źródło światła będzie świecić
mocno, czy słabo. Do oświetlenia wyspy potrzeba średnio od 400 do 700 lm.
OKAP W ROLI LAMPYUsytuowana na wyspie płyta
kuchenna wymaga nie tylko montażu odpowiedniego okapu, ale również niezbędnego
podczas gotowania dobrego oświetlenia. Obie te funkcje łączą zaawansowane technologicznie okapy mocowane
bezpośrednio do sufitu, które wyglądają jak designerskie lampy. Są dostępne w różnych szerokościach, poczynając od zaledwie
35 cm (szerokości lub średnicy), a kończąc nawet na 120 cm. Funkcję oświetlenia
pełnią w nich zazwyczaj lampy LED, w starszych modelach można też spotkać
zamontowane halogeny. Źródła światła mogą być instalowane w okapie punktowo lub rozmieszczone na taśmie LED wzdłuż całej krawędzi tego sprzętu. Atutem takiego oświetlenia jest
możliwość regulacji natężenia i barwy światła w zgodzie z naszymi potrzebami.